Newsletter No. 9-07 (Dec. 2007)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Ett år har gått … 
Text Martin Ciszuk

Duran Textiles AB har under 2007 framgångsrikt samarbetat med flera museer och samlingar i Sverige.

Nya produkter
Vi har utökat produktionen av produkter som väskor, necessärer, sminkväskor, bärkassar och täcken. Dessa har blivit mycket populära och har sålts i museibutiker och presentshoppar landet runt, eftersom de är lättare att lagra och sälja än metervaran. Alla produkter förses med en etikett som berättar om tygets ursprung.

Nya kattuner
Från en privat samling dokumenterade vi två koftor, ursprungligen från Kallfors gård i Järna, Södermanland. Det brun-vita kattuntrycket från den ena koftan blev mönstret Pumpa, som vi trycker i två varianter: en originalstorlek i svart, brunt och rött och en något förminskad rapport i rött och svart som passar till de produkter vi tagit fram. Fodret i denna kofta är ett annat kattun med blå botten som vi kallar Rosita. Detta mönster lanserade vi i samarbete med tidningen Vi, då prenumeranterna fick erbjudande att köpa den första leveransen. Tyget kommer snart att finnas tillgängligt på hemsidan för alla våra kunder.

I samband med friandet av Carl von Linné 300-årsdag tog vi fram det screentryckta mönstret Currant. Originalet är foder i ett kviltat täcke i Linnés Hammarby. Härifrån fick vi idén att även låta sy upp täcken. Dessa har originalets bruna färg på ena sidan och vår egen blå färg på den andra. Täckena handkviltas i Indien och blev populära till både 1700-talsinredningar och moderna hem. Till museibutikerna tog vi fram bärkassar i flera av de tryckta bomullstygerna. Dessa är idealiska som souvenirer och presenter: en användbar vacker produkt med historia till ett pris som passar turister och impulsköpare.

Skansens klädkammare har en intressant samling som vi är glada att få arbeta med. Den första reproduktionen därifrån är Mynta. Ursprungligen ett blå-vitt foder i en bindmössa, trycker vi det nu i flera färger. Svart, rött och blått finns som metervara. Dessutom gör vi sminkväskor och necessärer av både Mynta och Pumpa i rosa och turkos.

1700-tals tyger från svenska kyrkor finns bevarade i Statens Historiska Museum i Stockholm. Här hittade vi två indiska blocktryck från 1600-talet, ursprungligen från Arboga stadsförsamling. De har fått namnet Poppy och Ling och förutom metervaran producerar vi vackra handkviltade täcken av dessa tyger.

Redan föra året kontaktades vi av Värmlands museum och nu kan vi presentera den första frukten av detta samarbete och årets sista nyhet: ett blocktryckt bomull Dorotea. Originalet är ett förkläde från ca 1800 i museets samlingar.

Utställning
Den 27 oktober var det vernissage på Stockholms Stadsmuseum för utställningen: Bellman Sevenbom och Prinsessan. Den skildrar färgrikt 1700-talets Stockholm från olika perspektiv och DuranTextiles AB bidrar som sponsor med dräkter och textiler till tre montrar med interiörer. 17 februari och 11 april föreläser Martin Ciszuk om 1700-tals textil i samband med utställningen.

…Och ett nytt står för dörren
2008 inleder vi med deltagandet i Formex på Älvsjömässan i Stockholm 17-20 januari. Vi hälsar alla våra kunder som har firmor, butiker och affärsrörelse välkomna att besöka vår monter C18:71 där.

Kattun
Planerade nya kattuner är ett kineseri: Jumping Dog, från Historiska Museet i Stockholm, med orientaliska motiv i svart, gult och vitt på röd botten , samt fodret från den andra Kalhällkoftan: Kaprifol, ett blocktryck på vitt linne daterat ca 1750 i brunt, rosa och blått.

Siden
Vi planerar också nya sidentyger. Vi gör en mer småmönstrad damast i tre färger: Pion, från en mässhake daterad 1715 i Historiska Museets i Stockholms samlingar. Från en klänning i Värmlands museum arbetar vi med ett broscherat sidentyg från 1760-talet: Bukett. Ett stormönstrat siden med spetsgirlanger och blomsterbuketter typiskt för tidens klänningar. Ett stort arbete läggs nu på att överföra mönstret och tygets karaktär till en maskinvävd kvalité.

I väntan på det stormönstrade vävda sidentyget har vi tagit fram maskinbroderade siden: Rococo, Tulip och Royal efter förlagor från de mönsterteckningar till vävda sidentyger från de engelska sidenfabrikerna vid Spitalfields, som publicerats av Victoria and Albert Museum.

Scandinavian Collection
Vi har hittat många fina folkliga mönster och planerar nu en egen kollektion med dessa, som metervara, väskor och necessärer. Dessutom projekterar vi halskläden i bomull ull och siden. Från Skansens klädkammare kommer Kulla ett kattun i fem färger, ursprungligen en flickmössa från Hälsingland. I december besökte vi Norsk Folkemuseum och därifrån arbetar vi bland annat med ett förkläde finns avbildat på en av den nationalromantiske konstnären Adolpf Tidemans (1814-1876) kända tavlor med norska bunader (folkdräkter). Lolland-Falsters Stifts museum i Maribo, Danmark är också intresserade av ett samarbete, och vi planerar att sammanföra detta till en Scandinavian collection.

Gott jul och Gott Nytt År!
önskar Duran Textiles AB

 

 

Laila Durán och Anne Kristin Moe från Norsk Folkemuseum tittar på utställningen av sidenklänningar med tyger från Spitalsfields.

Martin Ciszuk besöker Kari Anne Pedersen och Anne Kristin Moe på Norsk Folkemuseum. Museet har en stor textilsamling och Durán Textiles har valt fem kattuner att reproducera 2008.

Martin Ciszuk analyserar fodret i en ärmväst, sydd i samma sidendamast som är förlagan till Durantextiles mönster Flora.

Laila Durán. Foto: Heidi Fossnes www.bunad-magasinet.no

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com