Newsletter No. 7-07 (Jun. 2007)   Page 4 of 5 / Sidan 4 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Koftor från Kallfors
Text Martin Ciszuk.

Originalet till Duran Textiles’ mönster Pumpa kommer från en privat samling. Tyget finns i en av de koftor som kommer från Kallfors gård utanför Järna, Södermanland. Gården hade tillhört släkterna von Leuven och Stackeberg i flera generationer, när huset röjdes ut inför en försäljning vid slutet av 1990-talet. Av en slump passerade Kierstin Engström, som då bodde i närheten och är medlem i den dräkthistoriska föreningen Garderobe, och räddade den sista sopsäcken med gamla textiler - tio säckar hade då redan bränts upp...
Säcken innehöll plagg och delar av plagg från 17-, 18- och början av 1900-talet, bland annat två hela koftor i kattun. De två koftorna är mycket lika varandra och kan förutsättas ha tillverkats av eller för samma person. Tygerna som använts är däremot mycket olika. Den ena koftan är sydd av brun kattun. Mönstret med vita frukter, blommor och blad på brun botten är senbarockt till både sin karaktär och färgställning, och kan dateras till 1740-talet. Tyget är blocktryckt på medelfin (15 varptrådar 20 inslag /cm) handspunnen bomull (garndiameter 0,3-0,8 mm).
Tyget har tryckts med en reservagepasta (vax, lera, klister eller annat), och sedan färgats brunt. Förmodligen var tyget ursprungligen avsett till inredning, men användes synbarligen även till denna typ av enklare plagg. Tyget är lappat och skarvat på några ställen. Det har uppenbarligen använts till något annat innan koftan syddes. Det är detta tyg som rekonstruerats med namnet Pumpa (pga den pumpaliknade frukten, som möjligen var avsedd att föreställa ett granatäpple). Fodret är av ett annat tryckt kattun med röda, vita och bruna blommor på blå botten. Det är skarvat på flera ställen och var mycket blekt i vissa partier redan innan det syddes om till foder. Mönstret har rokokokaraktär och kan dateras till mitten av 1700-talet. Ursprungligen har det antagligen använts till inredning som tex sängomhängen möbelöverdrag eller dylikt. En reproduktion av tyget, kallat Rosita, är under produktion och kommer att presenteras av Duran Textiles AB i december.
Den andra koftan är sydd i ett tunnare bomullstyg (25 varptrådar -27 inslag/cm) av maskinspunnen tråd (garndiameter 0,2-0,5 mm). Mönstret med strödda kvistar på småmönstrad violett botten kan dateras till 1780-90. Tyget har inga lappar och skarvar. Fodret däremot, är ett blocktryckt och målat linne med blå och röda blommor på vit botten, och kan dateras till mitten av 1700-talet. Även detta tyg visar spår från återanvändning i skarvar och lappar, och kommer också att rekonstrueras.

Skärningen är mycket enkel. Koftan är gjord av två stycken hopsydda i sidan, utan axelsöm och med ärmen skuren i ett med livet.
I ryggen finns en söm mitt bak som formar koftan i livet. Koftans stycken verkar vara fodrade var för sig och sedan hopsydda innifrån. Koftan har ett mellanlägg av tunn bomullsvadd. Det är fasttråcklat på fodrets avigsida, innan fodret sytts fast, så att endast glesa små stygn syns på koftans insida. I fåll, framkant och halsringning är fodret isytt med en söm som ger en pricksöm på rätsidan, (på franska: point a rabbatre sous le main) i halsringningen är dessutom en extra rad förstygn sydda ca 1 cm, innanför kanten, men krage saknas. Koftan är sydd med svart silke, fodret är hopsytt med lintråd. I höger framkant sitter två svarta sidenband fastsydda med lintråd, de har knutits med motsvarande band en bit in på vänster framstycke så att koftan stängts omlott. Ärmen har nått en bit ned på underarmen. Koftan har hål bak på båda ärmarna där armbågen har slitit ut tyget. Ärmen avslutas med ett enkelt uppslag, där ärmens tyg vikts in och sytts mot fodret så långt in i ärmen att den nedersta delen kan vikas upp och bilda både uppslag och infodring.
På grund av koftornas stora likhet i sömnad och tillskärning, bör de vara samtida och båda dateras, av det yngsta tyget, till 1780-90 tal eller till och med första åren av 1800-talet. Jämför man dem med koftan från fornsalen i Visby (se nyhetsbrev 1) har de en liknade skärning men är kortare, både i liv och skört, och lite mer formade genom sömmen i ryggen och omlott stängningen. Dessa detaljer är påverkade av det sena 1700-talets mode. Tygerna saknar stämplar som anger exakt var och när de tillverkats, men troligen är de svenska. Mönstren kan dateras genom sin stil, men tryckningen av äldre mönster kan ha fortsatt även sedan de blivit omoderna, särskilt i små lokala verkstäder. Kanske är skillnaden mellan tygernas datering inte så stor som de 40-50 år som mönstren verkar visa.

Originalkoftan är mycket liten och passar till en flicka eller en mycket späd kvinna. Vi har låtit sy upp en kofta det rekonstruerade tyget i samma skärning, men i en modern storlek. Koftan var ett vardagsplagg som burits över särk och livstycke med kjol och stubb i kattun eller ylle, samt förkläde, halskläde, och mössa i kattun eller linne.

 

 

(Större bilder – klicka på bild)

Rekonstruerad kofta av Pumpa.

Originalkoftan framsida.

Originalkoftan baksida.

Mönster uppritning.

Detalj av halsringning, genom en reva sticker bomullsvadden fram.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com