Newsletter No. 7-10 (December 2010)   Page 3 of 3 / Sidan 3 av 3. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Ett franskt siden i Wien och Stockholm. 
Text: Martin Ciszuk.

Under en studieresa till Wien i november passerade jag av en slump en liten antikaffär. Blicken föll på en liten tavla utförd som ett kollage av sidenbitar, målat papper och guldtråd. Till min stora förvåning kände jag igen ett av sidentygerna. Det hade samma mönster och färg som ett av sidentygerna i Durán Textiles Historic Collection: CELADON.

Tavlan är bara 20 cm hög och föreställer den Heliga Familjen. Mot en bakgrund av blå taft sitter Maria med Jesusbarnet i knäet på en kudde. Till vänster står Josef och håller fram en lilja, bakom honom står Joachim - Marias far. Till höger står Anna - Marias mor, och räcker en ros till barnet. I mitten av ett flammande moln, kommer den Helige Ande ner i form av en duva. Figureras ansikten, händer och blommorna är utklippta ur en tryckt pappersbild och laverade i blått och brunt, med detaljer i svart och röd oljefärg. Helgonens kläder är utförda av små sidenbitar som klistrats på tavlan. Guldtrådar av olika slag dekorerar deras dräkter och glorior. Upptill är scenen inramad av gardiner i rosa siden med canellé-mönster, dekorerade med paljetter, silkechenille och en smal knypplad spets.

Arbetet är minutiöst utfört. Totalt har mer än 20 olika sidentyger och 15 sorters metalltråd använts till bilden. Annas och Marias huvuddukar är av gauze-tyg, ett glest silke i slingerbindning som användes till slöjor och flor på 1700-talet. Marias klänning är av vit rips broscherad med färgat silke och metalltråd, prydd med paljetter, medan manschetter och krage är av guldtyg. Hennes mantel av blå damast, är fodrad med blekrosa damast med moiré-botten.

Men det som är mest intressant är sidenet i Annas mantel - en blekgrön rips med flotterande mönstervarp i ett tvärrandigt mönster med små sicksack motiv. En bit visar också avigsidan av tyget. Samma färg och mönster har nämligen tyget i den dräkt som Gustav III bar då han, inkognito som greven av Gotland, besökte sin kusin Katarina den stora av Ryssland 1777. Tyget i denna dräkt, som pga. av sin färg kallas celadondräkten - efter en blekgrön halvädelsten, har Durán Textiles rekonstruerat som det vävda sidenet CELADON. Enligt arkivuppgifter införskaffades materialet till dräkten i Paris genom den svenske ambassadören Gustav Philip Creutz. Trots att Gustav III förmanade sina undersåtar att klä sig i svenska tyger för att stödja den inhemska sidenindustrin, och vid sitt besök i Ryssland förklarade sin vision om en nationell svensk dräkt, klädde han sig själv till största del i importerade franska tyger. Sidentygerna i tavlan tycks till största delen vara beklädnadstyger. Förmodligen har ateljén som tillverkat bilden fått avklipp från någon skräddare med förnäma kunder. Även om Österrike hade en egen sidentillverkning så importerades siden, och det är mycket sannolikt att det gröna sidenet är franskt. En annan möjlighet är naturligtvis att man i ett lokalt väveri kopierat ett sidentyg från modemetropolen.

Den lilla bilden är ett sk. Klösterarbeit. Förmodligen utförd i ett nunnekloster i trakten kring Wien vid slutet av 1700-talet. Tredimensionella andaktsbilder och dekorationer för relikskrin utförda i liknade tekniker finns i flera kyrkor och museisamlingar i staden. Hantverket att utföra miniatyrbilder i silke och metalltråd lever fortfarande i Österrike och utförs av nunnor och fromma kvinnor.

Varje liten tygbit rymmer en berättelse. Så förenar den lilla bilden av den Heliga Familjen på ett osannolikt sätt fromma österrikiska nunnor med en flärdfull svensk kung med storpolitiska ambitioner.

Källor:
Ulla Cyrus-Zetterström: Royal silks
Lena Ragnström: Kläder för tid och evighet

 

 

Den Heliga Familjen, collage i sidentyger och papper, Wien, slutet av 1700-talet.

Detalj av Celadondräktens byxor från 1777 (källa Ragnström).

Kung Gustav III av Sverige (1746-92).

Katarina den Stora av Ryssland
(1729-96).

Durán Textiles reproducerade siden CELADON

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com