Newsletter No. 7-10 (December 2010)   Page 2 of 3 / Sidan 2 av 3. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Medeltida mönster i biskopens nya resekåpa. 
Text: Martin Ciszuk, Foto: Laila Durán.

Biskopen i Härnösand Tuulikki Koivunen Bylund var tidigare domprost i Uppsala domkyrka. Hon tillträdde sitt nya ämbete hösten 2009 och behövde då utöka Härnösand domkyrkas skrudkammare med en resekåpa, en kåpa i något enklare utförande än den stora biskopskåpan. Resekåpan skall vara lättskött och tåla att packas i resväska och följa med biskopen på resor och visitationer.
Då katedralbutiken i Uppsala domkyrka lanserade nya produkter i samarbete med Durán Textiles AB i maj 2010, föddes idén att göra en resekåpa i tryckt siden. Uppdraget gick till Uppsala domkyrkas textilateljé, vars konservator Gunnel Berggrén tillsammans med textilkonstnär Martin Ciszuk har formgett och sytt kåpan efter biskopen önskemål. Resekåpan var färdig i juni 2010, och tillhörande mitra (biskopsmössa) blev färdig den 21 november, då biskopen i Växjö, Jan-Olov Johansson vigdes av ärkebiskopen i Uppsala domkyrka, i närvaro av Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel, Sveriges biskopar och tillresta utländska kyrkliga ledare.

Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel hälsas välkomna till biskopsvigningen i Uppsala Domkyrka.

Biskopsvigningen i Uppsala var ett av den nygifta kronprinsessans första officiella uppdrag tillsammans med maken prins Daniel.

Kåpan är sydd i Durán Textiles tyg MARGARETA: Ett handtryckt guldgult siden med rött mönster, utfört med förebild från guldtyget i Drottning Margaretas gyllene kjortel från 1400-talet som bevaras i Uppsala domkyrkas Skattkammare (se Durán Textiles Newsletter 3-10). Det tryckta sidenet är dubblerat med organza, ett tunt styvt siden, för att ge kåpan ett vackert fall utan att göra den för tung. Endast fåll, framkant och nacksköld är infodrade med rött siden. Kåpan väger endast 250 gram. Mitran är sydd i ett slätt guldfärgat siden med rött sidenfoder och dekoration av det tryckta tyget från kåpan. Nackbanden har en dekor av strödda guldpaljetter. Kåpan knäpps med ett litet antikt spänne med slipat stenkol och pärlemor.

Martin Ciszuk arbetar med kåpan i Uppsala Domkyrkas Textilateljé.

Korkåpan är ett liturgiskt plagg som inte bara används av biskopar, utan även vid andra högtidliga gudstjänster som julotta, dop och bröllop. Den är skuren som en halvcirkel och hålls samman med ett spänne på bröstet. Liksom många andra kyrkliga plagg har den sitt ursprung i den senantika romerska dräkten. På latin kallas den Pluviale, bildat av ordet pluvium som betyder regn. Den var således från början ett ytterplagg eller en regnkappa, och mantlar i ull med samma form och ursprung används fortfarande i Nordafrika. Kåpan användes först i processioner och ceremonier utomhus, men fick i Västeuropa omkring år 1000 en funktion som liturgiskt plagg och tillverkades därefter i siden och exklusiva material. Det antika plagget hade en huva, men då korkåpan blev ett plagg för inomhusbruk ersattes huvan med en platt nacksköld.
Durán Textiles mönster MARGARETA finns både tryckt på bomull och siden. Sidentyget finns nu även i en ny färgställning i blågrå och silver. Tyger och produkter sydda av tyget finns till försäljning i Katedralbutiken i Uppsala domkyrka.

 

 

Biskopen i Härnösand Tuulikki Koivunen Bylund sin nya resekåpa.

Kåpan väger endast 250 gram. Det tryckta sidenet är dubblerat med röd organza. Fåll, framkant och nacksköld är fodrade med rött siden.

Den romerska manteln hade huva, men då korkåpan blev ett plagg för inomhusbruk ersattes huvan med en platt nacksköld.

Kronprinsessan Viktoria.

Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel möttes av kyliga höstvindar och varma hälsningar från glada Uppsalabor.

Det tryckta sidentyget MARGARETA i silver och blågrått.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com