Newsletter No. 7-08 (Dec. 2008)   Page 3 av 3 / Sidan 3 av 3. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com
 

 

Leufsta Bruk –
på Baronernas och järnmalmens tid. 
Text och bild: Laila Durán.

Det är en gnistrande klar vintermorgon när vi svänger in genom Leufsta bruks pampiga port och sakta, nästan andäktig tittar över detta vinterlandskap med snötäckta träd och isiga dammar. Allén är vid och välkomnande och vi stannar bilen för att beundra kyrkan och herrgårdens vackra fasad. Här känns det som tiden stått stilla.

Det var under 1720-talet, efter en stor brand som bruket och herrgården återuppbyggdes och fick det utseende som i stort är bevarat än idag. Detta bruk, som är stort som en liten stad, var under 200 år ledande på den europeiska marknaden för järnmalm och blomstrade under de framgångar järnexporten gav. Under Charles de Geer ledning återuppbyggdes herrgården enligt de ursprungliga ritningarna med två våningar, sex flyglar, naturaliekabinettet och biblioteket. I parken finns ett vackert orangeri, en lusthusliknande volière och bakom huvudbyggnaden ligger längorna med stallar, vagnslider och ridhus. Allt är i bruk även idag och vi beundrar hästarna som springer runt i snön och ångar i kylan.

Vid herrgårdens entré tas vi emot av Ann-Charlott Ljungholm, ansvarig för Herrgården Leufsta och visas in i de rum vi skall arbeta under de tre dagar vi besöker bruket.
Först skall vi fotografera i hallen mellan stora biblioteket och gästrummen. Ett stramt rum med en gustaviansk soffa och ett fint litet skepp i taket. Därefter dukar vi upp i matsalen. De gustavianska panelerna går i grågröna toner och tavlor av familjen de Geer målade av holländska mästare pryder väggarna. Ett golvur utfört i Stockholm på 1770-talet och några stolar signerade mästaren Jacob Malmsten står mot väggen. De höga fönstren har en fantastisk utsikt över dammen och parken.

Dukat för eftermiddagste i matsalen med vackert porslin. Mördegsformar med kryddigt äppelmos är en delikatess. Flickan har klänning i kattunet CLOVER.

Intill herrgården, ute i bruksdammen, ligger 1700-talsbiblioteket inrymt i en särskild paviljong. Charles de Geer som var forskare inom entomologin, d v s läran om insekterna, hade en imponerande samling böcker och skrifter bl.a. av Rudbeck och Linné. Hans egen uppslagsbok om insekter finns fortfarande kvar i hyllorna i biblioteket.

Så skulle det kunna ha sett ut efter att Charles de Geer gifte sig med Chatarina Charlotta Ribbing 1743, de fick åtta barn. Kvinnan har en robe battante i kattunet SAGA, ett praktiskt hemmaplagg.

I dag är besökare välkomna till Leufta Bruk hela året. Här finns konsthantverkare med tekniker som keramik, tygtryck och tovning. Man kan besöka konstnärer och snickare med 1700-talets formspråk som specialitet, bli guidad genom herrgården och flyglarna och få en nära inblick i livet på bruket genom tre hundra år. Under sommarmånaderna är slottet även öppet för övernattande gäster och vill man fira något stort dukas det upp i matsalen och orangeriet. För barnen finns ”barnens bruk”, ett lekhus för barn där man möter välkända sagofigurer.
Läs mer på www.leufstabruk.se

Till de vackra kläderna har vi använt de nya kattunerna CLOVER från Historiska Museets samlingar och SAGA från Sagalunds Museum i Finland, denna finns även i beige och brunt tryck.

 

 

I soffan har vi bäddat med täcket JUMPING DOG och kuddar i
CURRANT. Flickan har en contouche i NEJLIKA blå och mamman en robe battante i SAGA röd.

I gröna förmaket står cembalon
som byggdes i Hamburg på
1690-talet av H A Hauss. Det i
väggen infällda porträttet visar entomologen Charles de Geer.

Orangeriet fick sitt nuvarande
utseende vid en ombyggnad 1756.
Här uppför man operaföreställningar och har utställningar på sommaren
för turister och besökande.

Från herrgårdsbyggnadens höga fönster ser man kyrkan och klockstaplen.

Middagen serverad i matsalen. Över bordet porträtt av Jean de Geer. På dörröverstycket till höger ser man merkuristaven och räkenskapsböcker som symboler för handel.

Det gamla köket är från tidiga 1800-talet och visar upp ålderdomliga snickerier och en sagolik samling koppar från 1700-talet fram till 1920.

Goda kakor till kaffet! Koftan är sytt i kattunet MYNTA med original från Skansens Klädkammare.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com