Newsletter No. 7-07 (Jun. 2007)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Blocktryck i Indien 
Text Martin Ciszuk

Originalet till vårt rekonstruerade mönster Poppy är ett blocktryck med handmålade detaljer, tillverkat i Indien i början av 1600-talet. Tekniken har tusenåriga rötter och utövas fortfarande hantverkare i bl.a. Indien. Vi beslöt att låta tillverka vår rekonstruktion på samma sätt som originalet hos handtryckare i Bangalore i södra Indiens högland. Arbetsmetoderna där motsvarar de som användes av tryckare i Europa under 1700-talet innan textilindustrin mekaniserades.

Mönsterrapporten ritas på först på vaxat papper, ett för varje färg som skall tryckas med blocken. Träblocken som används görs av burmesisk teak, ett hårt träslag som inte ändrar form och slits vid tryckningen. Sedan de huggits till i lämplig storlek hyvlas och poleras de på den sida som skall skäras. Mönstret överförs till blocken via det vaxade pappret. Pappret läggs mot blocket under värme, och den polerade träytan suger upp vaxet med färgen från mönstret. Sedan skärs blocket ut med kniv och stämjärn efter mönstret. Hyvling och polering måste göras innan blocket skärs, annars kan det utskurna mönstret skadas. Blocken läggs sedan i olja i tio dagar, man använder olja från senapsfrö eller jordnöt. Oljan härdar träet och gör att tryckblocket inte suger upp vätska från färgen och sväller under tryckningen.
Tyger spänns på ett tryckbord med mjukt underlag och mösterrapporten mäts in och markeras. Träblocken doppas i färg och stämplas på tyget ett efter ett. Först trycks konturer i brunsvart och rött, sedan stjälkar och blommor i rött och violett och brunt. Till slut målas detaljer i gult och grönt med pensel på samma sätt som i originalet. Färgerna som används är pigmentfärger som härdas genom värme och binds till tyget. Anledningen till att vissa färger målades för hand under 16- och 1700-talet var att dessa pigment – gult blått och grönt- inte fungerade med de kemikalier och betmedel som band de andra färgerna vid tyget.
Vi gläds åt samarbetet med de indiska handtryckarna och är imponerade av deras hantverksskicklighet. Genom att reproduktionerna av tygerna kan utföras på detta sätt får de ett uttryck som är mycket nära originatygerna från 16- och 1700-talet.

Originalet till mönstret finns i Statens Historiska Museum, i Stockholm. Det är ett foder i ett antependium från Arboga stadsförsamling. I samma foder finns ett annat blocktryckt bomullstyg i rött och vitt, Duran Textiles AB har rekonstruerat även detta mönster som fått namnet Ling. Vad tygerna ursprungligen varit avsedda för eller om de använts till något annat innan de blev foder i antependiet framgår inte, men liknande tyger användes till både beklädnad och inredning såväl i Indien som i Europa under 16- och 1700 talet. Indiska tryckta och målade tyger av detta slag var mycket exklusiva och högt eftertraktade i Europa. De importerades genom främst holländska och engelska handelskompanier. Under 1600-talet kunde de kosta lika mycket som sidentyger. När tygtryckningstekniken sedan utvecklades i Europa under 1700-talet var både mönster och teknologi inspirerade av de indiska kattunerna. Duran Textiles AB har låtit göra sticksömmade/ handkviltade täcken av dessa två rekonstruerade indiska kattuner.

Rekonstuerat livstycke av Ling, förkläde av Poppy.

 

(Större bilder – klicka på bild)

Mönsterrapporten överförs till vaxat papper.

Blocket skärs ut.

Ett block för varje färg används.

Gult och grönt målas med pensel.

Mönsterrapporten mäts ut.

Nytillverkat täcke av två blocktryckta kattuner.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com