Newsletter No. 6-07 (Jun. 2007)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4] [5] [6]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

En rekonstruerad Banyan från ca. 1750 
Text Martin Ciszuk

Banyan är ett ursprungligen ett ord på hindi som betyder handelsman. Ordet nådde Europa via engelska och holländska handelskontakter med Indien på 1600-talet. Det hör samman med det stora intresset för orientaliska textiler, inredning och design som fanns under hela 1700-talet.
På svenska kallades plagget ofta morgonrock eller nattrock, på franska robe de chambre. Många av dessa långa rockar inspirerades av orientaliska plagg, som kaftaner, kimonos och polska rockar. Plagget lever kvar, under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som rök-rock som i modern tid som morgonrock.

Detta var ett informellt plagg som bars som hemmadräkt eller negligé. 1700-talets människor skiljde noga på formell klädsel och informell. Hemma till vardags tog herrarna gärna av sig peruken och de styva, trånga och tunga rockarna och gick i eleganta lössittande långa hemmarockar med tofflor och nattmössa. Det var också vanligt att man tog emot besök på förmiddagen iförd banyan. Detta var säkert influerat från den franska hovettikettens levée, där kungen tog emot uppvaktning i sängkammaren samtidigt som han kläddes. Konstnärer avbildas ofta klädda i banyan. Det var ett praktiskt arbetsplagg och betonade deras artistiska livsföring. Damernas motsvarighet till informellt morgonplagg kallades contouche.

Det engelsk/indiska ordet banyan betecknar vanligen en dubbelknäppt lång rock med isydd formad ärm och ofta fastsydda västframstycken. Ett fint exempel finns på Nordiska Museet i Stockholm, sydd i ett indiskt ikatfärgat bomullstyg med det engelska ostindiska kompaniets stämpel. Den kan dateras till ca 1780 och det är möjligt att detta plagg även sytts i Indien. Andra nattrockar hade mycket enkla skärningar med vida ärmar liknande en kimono, eller med raka våder rynkade mot en krage, sammanhållna med ett knytband i halsen och ett skärp i midjan. Kattuner och chinzer -ursprungligen indiska målade och glättade bomullstyger- var populära till de orientaliserande plaggen. Ofta användes stormönstrade tyger som annars ansågs mer passande till inredning. Många banyaner gjordes även i exklusiva sidentyger med dekorationer av knappar och snörmakerier. Nattrocken hade också en värmande funktion i dragiga slottsgemak och kyliga morgontimmar. Ibland var plagen fodrade med ull eller sammet. De mest påkostade hade foder av silkeschagg - en långluggig silkesammet liknade päls. Det finns med bland prover från bla. Modeers samling, Nordiska museet, av produktion från svenska fabriker, och dessa tyger var bland de dyraste pga. den stora materialåtgången.

Skärningen till den rekonstruerade banyanen på bilden är hämtat från Norah Vaugh’s bok The cut of men’s clothes. Den är daterad till ca 1750 och är mycket elegant. Fram är plagget dubbelknäppt med 12 par klädda knappar, har en liten ståkrage och fickor med ficklock i sidsömmen. Ryggen är tagen på snedden och skörten är elegant utställda, framför allt på bakstyckena, vilket ger ett elegant svaj när plagget är i rörelse. Ärmarna är svängda och avslutas med breda uppslag.

Denna banyan är sydd i den blå sidendamasten Flora. Originalet till damasten är kinesisk import via det svenska ostindiska kompaniet, och finns i flera samlingar (Herrborums slott, Fornsalen i Visby, Rosendals slott) använd som både dräkt och inredning, med dateringar från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet. Fodret är ett blocktryckt bomull Lingon. Originalet är ett provtryck på papper daterat 1739 från Berchska samlingen, Nordiska museet.
Till den rekonstruerade dräkten bärs linneskjorta och stumpor, knäbyxor i sidenet Celadon brown och en väst i brun sidendroguet Näckros.

En nattmössa hör till hemmadräkten (män var ofta rakade eller kortklippta under peruken). Den är sydd i vadderad och sticksömmad sidendamast och dekorerad med en stor tofs av snörmakeri i silke. Till dräkten bärs ett par broderade indiska sidentofflor.

Källor:
The Cut of Men’s Clothes 1600-1900, Norah Vaugh
Modelejon. Manligt mode 1500,1600 och 1700-tal. Lena Ragnström m.fl
l’Encyclopédie. Art de l’Habillement. Diderot & d’Alembert
[www.virtualmuseum.info]

 

(Större bilder – klicka på bild)

Banyan i blå sidendamast och blocktryckt kattunfoder.

Fransk modeplansch av banyan.
“Robe de Chambre”.

Ryggen är tagen på snedden och skörten elegant utställda.

Nattmössa i quiltad sidendamast dekorerad med tofs av snörmakeri i silke. Modist Annette Sandberg.

Fram är plagget dubbelknäppt med 12 par klädda knappar.

Fickor med ficklock i sidsömmen.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com