Newsletter No. 5-07 (May. 2007)   Page 5 of 5 / Sidan 5 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4] [5]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Pärlan - Juvelernas drottning
Av Laila Durán.

Genom historien har pärlor givits stor betydelse och varit delar av mytologin av snart sagt varje kultur som mött dem. Äkta pärlors sällsynthet, liksom deras skimrande skönhet och mystik gör det inte förvånande att de kunde betraktas som gåvor från gudarna.
”Juvelernas drottning” har en rafflande historia långt bortom vad en modern bärare av smycken kan föreställa sig. Ett halsband av äkta pärlor i graderade storlekar var en dyrbarhet av ofattbart värde, och sedan urminnes tider har pärlor funnits bland världens mest kostbara smycken. Innan produktionen av odlade pärlor i början av 1800-talet var pärlor så sällsynta och dyra att endast adeln och de rikaste samhällsskikten kunde drömma om att äga dessa skatter.

Ingen vet var människor först började samla och bära pärlor, men oavsett ursprung spred sig deras popularitet genom världen under årtusenden. I den hinduiska kulturen var pärlor förknippade med månen och blev symboler för kärlek och renhet. Hinduiska texter berättar att det var Krishna som upptäckte den första pärlan och att han gav den som bröllopsgåva åt sin dotter. I Islamisk tradition värderas pärlorna ännu högre. Koranen talar om pärlor som en av belöningarna i paradiset, och själva pärlan har blivit en symbol för perfektion. Kristendomen övertog pärlan som en symbol för kyskhet och pärlor användes till att smycka liturgiska föremål. Idag förknippar vi ofta pärlor med brudar och bröllop, kanske ett samband som har sitt ursprung ända tillbaka till berättelserna om Krishna och hans dotter.

Dyrbara pärlor har varit maktsymboler för överklass och kungligheter. De bars på alla möjliga sätt: som smycken, kronor och sydda på kläder och bruksföremål. De största pärlorna blev broscher, och rader av pärlband hängde i knippen vid dekolletage och huvudbonader. På porträtt och konstverk som avbildar överklassen iklädda pärlsmyckade dräkter kan den rika användningen av pärlor genom seklerna studeras.
En numera försvunnen, eller undangömd, pärla ägdes av Englands kung Charles I. Konstnären Anthony van Dyck (1599-1641) målade flera porträtt av kungen som visar den stora droppformade pärlan, hängande från hans vänstra öra. I tavlan “Charles I, from Three Angels” (1636) accentueras den stora pärlan. Under drottning Elisabeth I’s regering, var en förmögen köpman, Tomas Gresham, känd för att äga en stor äkta pärla. I en skål för att hylla drottningen och imponera på den spanske ambassadören, sägs Sir Gresham ha krossat pärlan och druckit upp den, löst I ett glas vin.

Världens mest berömda pärla är “La Reine De Pearls” eller “La Pellegrina”. Denna stora runda pärla mättes till 27,5 karat, och ingick i de franska kronjuvelkerna. Den värderas i den kungliga skattkammarens inventarieförteckning från 1791, till det förbluffande värdet av 200,000 francs. Förteckningen beskriver pärlan som en junfrupärla, av perfekt rundning, från det finaste vatten. Under kriget som följde den franska revolutionen 1792 blev största delen av de franska kronjuvelerna stulna från Garde-Meuble där de förvarades, och tjuvarna flydde med den ovärderliga pärlan. Det sägs att pärlan hamnade i händerna på bröderna Zozima, juvelerare vid den ryske Tsarens hov, som raskt döpte om pärlan till “La Pellegrina” (den ojämförliga).
“La Pellegrina” smögs undan i tysthet av en samlare, och var försvunnen i många år. Den dök upp igen vid en auktion på Christie’s 1987. Där såldes pärlan till ett pris av 500000 US Dollar.

När ny teknik utvecklades för slipade stenar under 1700-talet, blev ädelstenar som diamanter minst lika populära som pärlor. I de kungliga familjerna kunde kvinnorna bära hela parures i pärlor och diamanter - ett matchade sett av halsband, armband, örhängen, broscher, dräkt- och hårsmycken. Vid början av 1800-talet ledde upptäckten av nya musselbankar i Stilla havet till ett förnyat intresse för pärlor. Vid denna tidpunkt var det den växande medelklassen i Europa USA som hade intresse och råd att köpa pärlor. Små sötvattenspärlor från Indien och Kina föredrogs. Juvelerarna trädde upp dem på silke eller vitt tagel. Smyckena blev så delikata att de liknade spets, och de betraktades som symboler för trohet och ärbarhet. När 1900-talet startade började människor i västvärlden bära pärlor även vid mindre formella sammanhang, ett mode som fortfarande finns kvar. Nya formspråk i smyckekonsten, speglande jugendstilen, föredrog oregelbundet formade sötvattenspärlor och 1920-talets modelejon bar långa pärlhalsband när de dansade Charleston. Konstgjorda pärlor blev på modet, och Coco Channel blandade sina imiterade smycken med pärlor och gjorde dem därmed till dagsmycken. På 1930-talet nådde odlade pärlor från Japan den Europeiska och Amerikanska marknaden, men pärlor blev verkligt populära igen först vid slutet av 50-talet, när Jacqueline Kennedy förde in dem i modevärlden igen.

Källor:
“The perfect pearl” by Fred Ward.
www.wilkipedia.com
www.pearl-guide.com

 

 

 

The Kitchnere porträtt av Elizabeth I.

Sir Walter Raleigh i en svart och vit dräkt bokstavligen översållad av pärlor. Nonchalant kastat over axeln bär han en fantastisk sammetscape, fodrad med hermelin och med broderade pärlor i form av solstrålar.

Fransk hovdräkt från 1778 dekorerad med pärlor.

“Charles I, King of England, from Three Angles” av Anthony van Dyck.

Louisa Ulrika of Preussen målad av Lorens Pasch.

“Flicka med pärlörhänge” målad av Johannes Vermeer.

Jaqueline Kennedy med sitt berömda pärlcollier.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com