Newsletter No. 4-09 (Oct. 2009)   Page 4 av 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Tre tidiga 1800-talstyger till Mandal Husflid i Norge. 
Text Martin Ciszuk.

Under våren har Duran Textiles levererat en specialbeställning på tryckta bomullstyger till Mandal Husflid i Norge. Där arbetar man med att rekonstruera det lokala dräktskicket utifrån bevarade plagg och återskapa en bunad (norsk folkdräkt) från Vest Agder såsom den såg ut i början av 1800-talet. Möjligheten att låta handtrycka tyger i Indien med de gamla mönstren ledde till ett samarbete med Duran Textiles AB.

Tre tyger har återskapats. Originalen ligger till vänster, det rekonstruerade tyget till höger.

Lin, är ett blocktryckt förkläde med svarta prickar på röd botten. Det kommer från Holmegårdsamlingen vid Vest-Agdermuseet i Mandal och är daterat till början av 1800-talet. Denna typ av enkla tryck utfördes på landsbygden med enkla träblock, men de småmönstrade bomullstygerna blev populära under 1800-talet och tillverkades vid de stora fabrikerna i städerna.

Cornelia, är ursprungligen ett förklädestyg från ca 1820 i Vest-Agdermuseets avdelning i Kristiansand. Mönstret har omväxlande strödda blommor på vit botten och ränder med ett linjemönster i beige. Det är ett tidigt exempel på den stilblandning som karaktäriserar mycket av 1800-talets formgivning. Blommornas kantiga former imiterar motiv från vävda sjalar i ull och silke, medan rändernas snirklar liknar arabesk eller renässansmönster. Teknikutvecklingen har gjort nya mönster och sammansättningar möjliga. Möjligen är trycket engelskt. Trycket på originaltyget är mycket blekt, men reproduktionen återger tygets ursprungliga utseende.

Soleie, smörblomma på norska, är en underkjol som använts till en bruddräkt från 1810. Tyget har vita prickar och strödda blommor i beige, grönt, blått och rosa på brunsvart botten. Blommornas färger är målade för hand på den tryckta bottnen, men färgerna har inte stått emot blekning och tvätt utan förändrats kraftigt. Reproduktionen återger tygets ursprungliga färgställning. De mörka småmönstrade tygerna blir populära under 1800-talets första årtionden och motsvarar empiremodets kraftiga färgskala i kontrast till den gustavianska tidens ljusa tyger.

För att likna originalen är alla tygerna är tryckta på en tunnare bomull än den som Durán Textiles använder för sina 1700-talstryck. Denna tunnare kvalitet är en följd av genomslaget för maskinspunnen bomull vid 1800-talets början. Först importerades bomullsgarn från England, där de första maskinspinnerierna startade redan vid slutet av 1700-talet, men snart växte spinnerier upp i Skandinavien vilka snabbt konkurrerade ut handspinningen av bomull. Maskinväverier följde i spinneriernas spår, men de flesta tygerna från tidigt 1800-tal är antagligen fortfarande handvävda. Trycktekniken utvecklades och mekaniserades samtidigt. Blocktryck ersattes efterhand med plåt- och valstryck där mönstret etsats i metallplåtar eller valsar. Detta gjorde det lättare att trycka stora rapporter och mönster med många färger och fina linjer, vilket också förutsatte ett tunt och slätt bottentyg. Nya färger och kemikalier för att fästa dem vid tygerna utvecklades. Mycket var experiment och somliga färger hade dålig tvätt och ljushärdighet, vilket några av tygerna från Mandal tydligt visar. De nya färgerna och de nya produktionsmetoderna påverkade modet. Tryckta bomullstyger blev vardagsvaror vilka kunde köpas av en växande del av befolkningen. Både på landet och i städerna ökade marknaden för massproducerade textilvaror och självhushållningen minskade. Allt detta sammantaget gör att tygerna från 1800-talet får ett helt annat uttryck än de blocktryckta 1700-talstrycken.

Duran Textiles tackar för det goda samarbetet med Husfliden i Mandal. Varje nytt mönster som reproduceras är en utmaning som kräver stort arbete, både vid dokumentationen av originalföremålen och av de indiska hantverkarna, för att komma så nära originalen som möjligt. Samtidigt ger studierna av de gamla tygerna och plaggen nya kunskaper om både produktion och användning av textilier. De varierande projekten ger inspiration och kontakter till nya uppdrag.

Är du intresserad av att köpa tygerna kontakta Mandal Husflid. mandal@norskflid.no

 

 

”Kvinnebunad” från Vest-Agder i Norge. Det röda blocktryckta bomullförklädet är sytt i tyget som fått namnet LIN. Foto: Mandal Husflid

Bunader från Norsk Flid, Husfliden Mandal. Se mer på www.norskflid.no
Foto: Mandal Husflid

Brud från Vest Agder. Mandal Husflid. Foto: Mandal Husflid

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com