Newsletter No. 4-07 (Apr. 2007)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2] [3] [4]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Linné Jubileum och Linné Tyger

300-årsminnet av den store svenske botanikern Carl von Linné’s födelse firas i år i Uppsala, övriga Sverige och andra länder.I samarbete med Uppsala Universitets Konstsamlingar och Linné2007-projekt har Durán Textiles AB rekonstruerat ett tryckt bomullstyg.
Originalet är ett foder i ett vadderat sticksömstäcke som finns i de samlingar efter familjen Linné som bevaras på Linnés Hammarby, Uppsala universitet. Fodret är av glesvävd bomull i tuskaft, blocktryckt i två färger, brunt och rött. Mönstret består av vita kvistar med bär och blommor i rött och vitt, på brun botten. Det relativt småmönstrade motivet har drag av både barock och rokoko och kan dateras till mitten av 1700-talet. Kattunet på framsidan av täcket, som är stormönstrat, randigt och avsett för inredning, är möjligen tillverkat vid Sickla manufaktur i Stockholm på 1740-talet. Täcket och fodret kan vara samtida, men fodret kan även vara yngre, eftersom tyger ofta återanvändes. Det finns en stor möjlighet att även fodret är tryckt i Sverige. Tyget är glest vävt av handspunnet, lite ojämnt bomullsgarn. Denna tunna tygkvalitet var avsedd som foder, men mönstret är av en karaktär som användes både till kläder och inredning under mitten av 1700-talet. Tryckt på ett tätare tyg kan man förställa sig det som förkläden, koftor, mössor och halskläden, som banyan (morgonrock) och andra plagg för hemmabruk dessutom som foder i plagg, samt sängomhängen, täcken och andra inredningstextiler.
Vi har reproducerat trycket som ett handgjort screentryck, dels i originalfärgen, men även med blå botten. Tyget är ett stadigt bomullstyg som lämpar sig både för inredning och beklädnad. Bären i mönstret liknar röda vinbär varför det fått namnet Currant (det engelska ordet för vinbär).

Linnés tjänstebostad vid botaniska trädgården i Uppsala, och sommarhuset i Hammarby, ca.10 km utanför staden, är båda numera museum. Här har en ansenlig samling textiler från familjen Linné bevarats.
Carl von Linné själv beskrivs i samtida källor som enkelt klädd och ointresserad av flärd, kanske i motsats till sina ofta adliga studenter. Han kom från ett enkelt prästhem i Småland, slutade som internationellt ryktbar forskare, professor och adlades 1761 (adelsbrevet antedaterat 1757). Trots denna framgång verkar hans kläder och livsföring främst präglats av det nyttotänkande som genomsyrade vetenskapen under mitten av 1700-talet.
Flera plagg finns kvar som burits av Linné själv, bla.: En Justaucorps (livrock) och väst i ursprungligen stålgrå droguet (jfr. Näckros och Konvalj i Durán Textiles kollektion). Sidentyget är svenskt och har Stockholms hallstämpel från 1740 bevarad på insidan. Inger Estham föreslår att rocken använts av Linné då han verkade som läkare i Stockholm 1738-41.
En tricorne (trekantig hatt) klädd med grönt siden – kanske använd i samband med att Linné fungerade som promotor vid Uppsala Universitet. En röd sammetshätta av ålderdomlig typ som användes hemma och vid tillfällen då Linné inte bar peruk.
Några sidenkoftor och klänningsfragment kan ha tillhört fru Sara Lisa. Tre sidenklänningar har tillhört döttrarna, den ena i broscherat siden kan vara en bröllopsklänning från 1764. Samma siden finns i en annan färgställning i ett av de sticksömmade täckena. Detta siden har antagits vara av svensk tillverkning eftersom importförbud gällde för sidentyger vid denna tid. En linneväst med silverbroderi från ca 1780 har tillhört sonen Carl, som efterträdde sin far på posten som professor i medicin.
I samlingarna finns också en del inredningstextilier från husen: Dukar i linnedamast och sänglinne, sticksömmade täcken i siden och kattun, rutiga rullgardiner i linne och fragment av gardiner i hand målat kinesiskt florstyg. De senare, som knappast kan ha omfattats av nyttotänkandet, är kanske ett utslag av Linnés intresse för exotiska ting, hans internationella kontakter, eller familjens vilja att inreda hemmen på ett ståndsmässigt sätt.
Flera svenska tyger i samlingarna kan tyda på att Linné patriotiskt stödde de inhemska manufakturerna och köpte deras produkter. Han verkade i en krets av merkantilister som intresserade sig för utvecklingen av inhemsk industri och hantverk och ville begränsa importen. Hans berömda resor i svenska landskap hade bland annat det uttalade syftet att spåra upp tillgångar i det egna landet som kunde utnyttjas för landets ekonomiska uppbyggnad. Linné delade de tankar som ledde till grundandet av Patriotiska Sällskapet 1766. Sällskapet belönade textila uppfinningar och högklassig produktion. Några prover av dessa finns bevarade i Nordiska Museet i Adolph Modéers samling. En kollega till Linné var Anders Berch, ekonomiprofessorn som skapade den Berchska samlingen, även den i Nordiska Museet, varifrån Durán Textiles AB har hämtat förlagor till flera av sina tyger.

Text: Martin Ciszuk.

Källor:
Frihetstidens konst, Textilkonsten, Inger Estham
http://www.linnaeus.uu.se/online/index.html

 

 

Carl von Linné.
Porträtt av Per Krafft d.ä. (ateljereplik), 1774.
Olja på duk, 69,5 x 54 cm. UU 1500.
Uppsala Universitets Konstsamlingar.

Original täcke från Linnés Hammarby.
Uppsala Universitets Konstsamlingar.
Klicka på bilden för större bild.

Rekonstruerad kattun CURRANT brun.
Klicka på bilden för större bild.

Rekonstruerad kattun CURRANT blå.
Klicka på bilden för större bild.

Linnéträgården i Uppsala.
Foto: Staffan Claesson.

Linnés Hammarby
Foto: Staffan Claesson.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com