Newsletter No. 3-10 (May 2010)   Page 4 of 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Tyger och souvenirer för Katedralbutiken i Uppsala. 
Text Martin Ciszuk, foto: Laila Durán.

Katedralbutiken i Uppsala domkyrka presenterar nu en egen kollektion textila produkter baserad på samlingarna i skattkammaren. Mönstret MARGARETA är ett handtryck som tagits fram av Durán Textiles med det s.k. granatäppelmönstret i drottning Margaretas gyllene kjortel från 1400-talet som förebild.

Den nya kollektionen presenteras den 12 maj därefter finns tyger och produkter att köpa i Katedralbutiken i vapenhuset på Uppsala Domkyrka.

Kvadratisk sidenscarf i blå satin.
Det medeltida mönstret har fått en modern funktion i handtryckta sidenscarfs. De är tryckta på röd, blå, turkos och rosa botten i en mjuk satin i 100% silke. Sidenskarferna finns i två storlekar: en kvadratisk som är 90x90 cm, och en lång som är 170x65 cm. Skarferna har handfållade kanter. De säljs i Katedralbutiken för 595 kronor

De tryckta tygerna säljs som metervara och flera produkter är uppsydda i bomullstygerna. Det finns praktiska tygkassar, och det finns påsar med dragsko, perfekta som presentförpackning för en vinflaska eller som en lyxig skopåse att ha med till fina bjudningar. Dessutom kan man köpa glasögonfodral, och små etuier med dragkedja, 18x10 cm stora. De är fina som sminkväskor eller pennfodral. Produkterna blir prisvärda och intressanta souvenirer från Uppsala Domkyrka. Alla produkter har etiketter som berättar om mönstrets ursprung.

Mönstret MARGARETA har handtryckts till metervara på bomull med det röda mönstret på guldgul eller vit botten. Tyget är 150 cm brett och i 100% bomull. En mer exklusiv produkt är det handtryckta sidenet som kommer som metervara i två färgställningar guld/rött och grått/silver. Tyget är 140 cm brett och 100% silke. Den rekonstruerade klänningen på bilderna i detta nyhetsbrev är sydd i detta siden. Mönstret består av en ananasliknande frukt omgiven av små blommor och inramad av spetsovaler formade som girlanger av lagerbär med spetsiga blad. Där rankorna går samman sitter öppna kronor och klasar med mogna granatäpplen, symboler för kungamakt och fruktbarhet passande för en kunglig brudklänning.

 

 

Sidenskarf i handtryckt rosa satin med mönstret MARGARETA.

Det medeltida mönstret tryckt på turkos sidensatin.

Skarferna är tryckta på mjuk satin i 100% silke.

Det finns små etuier sydda i de tryckta bomullstygerna, och tygkassar, vackra, praktiska och miljövänliga.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com