Newsletter No. 3-10 (May 2010)   Page 2 of 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Ett medeltida mönster –
Drottning Margaretas Gyllene Kjortel. 
Text Martin Ciszuk, foto Laila Durán.

Durán Textiles har i samarbete med Uppsala Domkyrka tagit fram ett handtryckt tyg med förebild från det vävda sidenet i den berömda drottning Margaretas gyllene kjortel.

Det rekonstruerade screentryckta mönstret har samma skala som det vävda originalet och färgställningen i guldgult och mörkrött motsvarar det ursprungliga tyget, där botten utgörs av guldtrådar bundna av gult silke och mönstret av tunna linjer av den rödvioletta grundväven i satin. Mönstret består av en ananasliknande frukt omgiven av små blommor och inramad av spetsovaler formade som girlanger av lagerbär med spetsiga blad. Där rankorna går samman sitter öppna kronor och klasar med granatäpplen, symboler för kungamakt och fruktbarhet passande för en kunglig brudklänning. Vävtekniken kallas diasper, med ett modernt franskt namn lampas, vilket är en teknik med dubbla varp och inslagssystem. Tyget är vävt i norra Italien i början av 1400-talet. Guldtråden är framställd av förgyllt silverlan som spunnits kring en kärna av silke. Detta gör tyget mycket tungt och otroligt dyrbart.

Klänningen i Uppsala domkyrka kallas drottning Margaretas gyllene kjortel. Margareta Valdemarsdotter regerade Danmark, Sverige och Norge och skapade Kalmarunionen 1397. Enligt en tradition var den gyllene kjorteln hennes brudklänning då hon, som var dotter till den danske kungen Valdemar Atterdag, som sexåring giftes bort med kung Håkon av Norge år1363. Klänningen hängde vid hennes grav i Roskilde Domkyrka och togs som krigsbyte på 1600-talet av den svenske kungen Karl X. Efter kungens död överlämnades klänningen till Uppsala domkyrka, där den fortfarande är utställd i kyrkans skrud- och skattkammare.

Den gyllene kjorteln är unik som det enda bevarade medeltida kvinnliga galaplagget som bevarats ovan jord i Europa. Klänningens attribution och datering har diskuterats livligt av flera forskare. 1993 gjordes en C14 datering av silket och linnefodret i klänningen. Denna visade att tygerna tillverkats mellan 1403 och 1439. Drottning Margareta dog 1412. Klänningen är därmed knappast hennes brudklänning, men har antagligen burits av henne i slutet av hennes liv. Lagningar och slitage i fållen visar att den gyllene kjorteln har använts av en levande peson, men förmodligen har den också använts vid drottningens begravning. Under medeltiden var det vanligt att utforma begravningsprocessioner med skulpturer i helfigur av de avlidna kungligheterna klädda i egna kläder och regalier.

En grön underklänning i siden kontrasterar det guldfärgade sidentyget. Framtill är klänningen så lång att bärarinnan måste lyfta den då hon går. Bilden tagen i högkoret i Uppsala domkyrka.

Inför lanseringen av tyget har en klänning sytts upp i det tryckta sidenet. Uppmätningen av klänningens skärning graderades till att passa en ung slank modell. Den uppsydda klänningen ger en vision av hur den medeltida galaklänningen kan ha burits. För att efterlikna det tunga guldtyget har sidentyget dubblerats med bomull. Klänningen har kompletterats med en underklänning i kontrasterande grönt siden, ett broderat bälte och broderade skor, samt haklin och dok i tunt siden. Frisyren är utformad efter den skulptur från början av 1400-talet som pryder drottning Margaretas gravmonument i Roskilde domkyrka. Håret har samlats i flätade bullar på sidan av huvudet och kring hjässan ligger en valk av löshår lindad med sidenband. Ovanpå valken är doket fäst under kronan. Kronan på bilden är en brudkrona från Uppsala Domkyrka tillverkad i medeltida stil på 1920-talet.

Klänningen är skuren i fyra hela våder, åtsittande kring livet och kraftigt utställda i kjolen. Klänningen är överlång fram så att bärarinnan måste lyfta den då hon går, och har ett brett släp bak. Ärmarna är mycket fragmentariska på det bevarade originalet, men har haft en speciell konstruktion kallad axu grandes assiettes som kan jämföras med en bevarad fransk jacka från 1300-talet. Ärmhålen är mycket stora och överdelen av ärmen formas av en mängd kilar. Nederdelen av ärmen är inte bevarad, men baserat på avbildningar kan man anta att den varit lång och mycket åtsittande.

Det tryckta bomullstyget blir metervara och bärkassar med rött truck på gul och vit botten. Det tryckta sidentyget blir metervara i en guld/röd och en blågrå/silver färgställning. Dessutom trycks sidenscarfs i pastellfärger med mönstret i vitt. Tygerna och produkterna kommer att säljas i Domkyrkans nyrenoverade souvenirbutik och presenteras vid en pressvisning i Uppsala den 12 maj.

Martin Ciszuk syr ihop den gyllene kjorteln på modellen inför fotograferingen i Uppsala domkyrka.

Källor:
Drottning Margaretas gyllene kjortel i Uppsala domkyrka : The golden gown of Queen Margareta in Uppsala Cathedral / Agnes Geijer, Anne Marie Franzén, Margareta Nockert. Stockholm 1994.

 

 

Reproduktionen av drottning
Margaretas gyllene kjortel i tryckt granatäppelmönstrat siden.

Klänningen avslutas bakåt med ett brett släp som accentuerar den långsträckta gotiska siluetten.

Kronan på bilden är en brudkrona från Uppsala domkyrka, gjord i medeltida stil på 1920-talet. Den bärs ovanpå frisyren med flätor, hårvalk och slöjor i tunt siden.

Den rekonstruerade gyllene kjorteln i Vasakoret i Uppsala domkyrka, såsom den kan ha burits med underklänning, broderat bälte, håruppsättning, slöjor och krona.

Laila Durán lägger sista handen vid den rekonstruerade gyllene kjorteln i Durán Textiles ateljé.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com