Newsletter No. 3-08 (Jun. 2008)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Rekvisita, puder och en vacker teater. 
Text: Laila Durán Foto: Christoffer Landberg / Laila Durán.

De flesta människor uppskattar vackra bilder. Hellre än att skriva en lång text kan man istället låta ett foto berätta historien. Att ta bilder på tygbitar är inte särskilt spännande, utan som ni ser på vår hemsida, fotograferar vi hellre kläder av de nya mönstren för att visa hur tygerna ursprungligen använts. Oftast låter jag inspirationen löpa fritt. Med tillgång till hela lagret med tygrullar frossar jag i att använda exklusiva tyger både på utsidan och insidan, som foder, i kläderna.

När vår textilkollektion växer ökar också lusten att visa hur vackra tygerna är när de används i kläder. Nyligen bestämde jag mig för att med hjälp av vänner och kollegor arrangera en stor fotosession. Denna gång var min vän fotografen Christoffer Landberg med, tillsammans med min väninna sen många år, Marie Weinefalk Larsson, som vid snart fyllda 50 ser mer strålande ut än någonsin. Vår andra modell, Sabina, är assistent till vår perukmakare och lånade oss tacksamt sitt vackra leende.

Tillsammans med min kollega Martin Ciszuk och ett helt bilsläp fullt med rekvisita drog vi in på Confidencen, Slottsteatern vid Ulriksdals slott utanför Stockholm. Teatern är Sveriges äldsta bevarade. Byggnaden uppfördes som ridhus 1670, men vid mitten av 1700-talet lät drottning Louisa Ulrika bygga om huset, och det omformades till en magnifik liten slottsteater i rokokostil. Jag har lyckan att ha teaterns direktör, operasångerskan Kjerstin Dellert, som min granne. Hon var så vänlig och lät oss ha hela teatern för oss själva en söndag.

I den första bilden gjorde vi ett homage till den nationalromantiske konstnären Adolf Tidemand från mitt hemland Norge. Originalet till mönstret BALSAMIN, som används till målarrocken, är ursprungligen ett förkläde som använts i en av hans mest berömda porträtt. Jag tyckte att en målarscen skulle vara passande och ansluta till temat.

Sedan gjorde vi bilder av en levé – en elegant morgonscen - för att få möjligheter att visa plagg som bars av damer vid morgontoaletten. Martin skapade ett förtjusande toalettbord av ett enkelt litet träbord, en pigtittare och några meter siden.

Slutligen ville jag göra en sängkammarscen. Vår stilige fotograf Christoffer fick lägga sig i sängen, som Danceny i armarna på Marquiese de Merteuil från Farliga förbindelser, och jag själv fick stå bakom kameran.

Här ser ni de nya bilderna!

 

Originalet till tyget BALSAMIN finns idag i Norsk Folkemuseums
samlingar i Oslo.

Våra kuddar ROSE pink har var varit storsäljare. Här ser ni även en bit av det nya handkviltade täcket JUMPING DOG och täcket CURRANT. Korsetten är i sidendamast och byxorna är CELADON brun. Till särkar använder vi mjuk sidenhabotai eller tunnt lin.

 

I den framsnörda korsetten har vi använt det röda kattunet MYNTA. Täcket ANEMON finns med röd framsida och blå baksida. Måtten är 140 X 200 cm. Skjortan finns att köpa under rubriken ”kläder” på vår hemsida.

 

 

 

Originalet till tyget BALSAMIN är från ett förkläde i den kände norske nationalromantiske målaren Adolph Tidemands rekvisitasamling. I målarscenen har vi använt BALSAMIN i rocken och det blocktryckta kattunet LINNEA som foder. Korsetten är i blå FLORA sidendamast.

Damen som står bär en korsett i det broderade sidenet ROCOCO, underkjolen är i matchande cremefärgat siden. Flickan har en korsett i kattunet DAISY pink och en underkjol i bomull. Kamkoftan är i sidentaft.

Kamkoftan är i ljusgrön sidencrepe. Till sminkbordet har vi använt ett vanlig slät dupionsiden.

Korsett och underkjol i en rosa variant av PUMPA. Tyget kan specialbeställas i rosa och turkos.

En Robe Battante i broderat siden. Tyget heter TULIP och finns med röd och cremefärgad botten.

Korsett och pocher i gul sidendamast FLORA.

Varför inte göra en exklusiv panier? Grön damast i styvkjolen och röd i korsetten. Tyget heter FLORA.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com