Newsletter No. 2-07 (Feb. 2007)   Page 5 of 5 / Sidan 5 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1] [2]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Ett visst svart vatten

Kaffebönan är en av våra käraste bönor som vi rostar, mal och tillreder vårt kaffe av. Idag är kaffe något självklart både till vardag och till fest, men det var först omkring år 1600 som de flesta européer hörde talas om det nya ordet ”kaffe”. Namnet lär ha kommit från arabiskans ”qahwa” och associeras med en provins i Etiopien kallad Kaffa där kaffebusken växte vilt.

Kaffet nådde de europeiska hoven omkring renässansen men det var först på 1600-talet som kaffet fick sitt stora genombrott i den europeiska kulturen. 1683 drog sig turkarna tillbaka från sin belägring av Wien och efterlämnade flera hundra säckar kaffe. Stadsborna sägs ha fått smak på drycken och så påbörjades uppkomsten av kaffehus. Under 1700-talet blev kaffehusen i Europa en intellektuell mötesplats och fristad från myndigheternas inblandning och kontrollen av kaffehusen var till en början mycket slapphänt. Efter som kaffebönan var en mycket dyrbar produkt, ledde detta till flera förbudsperioder under 17- och 1800-talen, vilket stötte på hårt motstånd inte minst från borgarståndet som var bland de största konsumenterna vid denna tid. Det senaste förbudet i Sverige kom 1822-23.

I början av 1700-talet kom kaffedrickandet att spridas i Europa och i Frankrike med turkiska förtecken. Den kände resenären Jean de la Roque (1661 – 1743) skriver i sina skildringar att hans egen far skall ha återkommit från en resa till Levanten 1644 med ”inte bara kaffebönor utan också de pjäser och tillbehör, som han innehade för eget bruk i Turkiet [och som] då var en stor kuriositet i Frankrike…”. Unge de la Roque gjorde i början av 1700-talet två mycket uppmärksammade reseskildringar om ”Lyckliga Arabien” utifrån Godefroy de la Merveilles berättelser, vilken reste på uppdrag av ett handelskompani i Saint-Malo i avsikt att starta direktimport till Frankrike av kaffe från Mocka.

Kaffet serverades starkt sötat – café turc - och i de förnämsta kretsarna blev det modernt med en orientalisk look. Kläder, smycken, inredning, ja allt fick en österländsk prägel, som van Loos målning visar. Folk av börd lät sig serveras av svarta pager och betjänter, som var utstyrda i orientaliska dräkter. I många slottsparker uppfördes små turkiska kaffetempel – kiosque de turque – och salarna byggdes om till exotiska miljöer, som skulle påminna om romantiska gemak i den turkiske sultanens palats.

CAFÈ Á LA POMPADOUR
I 1700-talets Frankrike en mycket populär drink som sedermera introducerades över hela Europa. Smält 15 gram mörk choklad med 3 cl grädde. Blanda i 10 cl nygjort kaffe och häll blandningen i en stor kopp. Krydda försiktigt med kanel, muskot och – eller – kardemumma.

Kaffets popularitet växte lavinartat i Europa under 1700- talets början och 1720 fanns bara i Paris 380 kaféer. Kafévärdarna - maitres distillateurs - som det franska uttrycket avslöjar sysslade också med att tillverka och tillhandahålla allehanda drycker, från lemonader till likörer och ren sprit. På Ludvigs XV:s tid hade antalet kaféer i den franska huvudstaden ökat till omkring 600.

Den originelle holländske läkaren Cornelius Bontekoe (1647 -1685), som blivit livmedikus hos kurfursten av Brandenburg, den blivande kungen av Preussen, Fredrik I (1657 -1713) ordinerade kaffe liksom thé mot praktiskt taget alla sjukdomar. Men det var som sällskaps dryck kaffet vann terräng. Trots de många kaffehusen i Hamburg och Leipzig var det i första hand hemma som det tyska borgerskapet drack sitt kaffe. Man drack gärna kaffe i eleganta porslinskoppar (gärna av märket Meissen) och den traditionella tyska morgonsoppan ersattes på många håll av kaffe. På sina håll kunde man tala om ren hysteri och de småborgerliga kafferepen fick namnet ”Kaffeflatch”. Det var nu barockmusikens mästare Johan Sebastian Bach (1685-1750) fann för gott att göra ett inlägg i debatten med sin välkända kaffekantat nr 211 (1732).

TYSK KAFFEDRINK
Vispa ihop fem äggulor och 250 gram socker och häll smeten i en kastrull tillsammans med ½ liter starkt hett kaffe. Hetta upp blandningen och vispa under tiden, servera omedelbart i uppvärmda glas.

Kaffet kom till Amerika med de första immigranterna. Man vet att kaffet kom till New York, eller New Amsterdam som staden hette på den tiden, år 1668. Det dracks med tillsats av socker, honung och kanel. De första amerikanska kaffehusen brukar beskrivas som en kombination av taverna och värdshus där det i regel var kvinnor som fungerade som värdar. I Amerika spelade kvinnorna en betydligt större roll i det sociala och ekonomiska livet än i Europa. Ett av stadens första kaffehus öppnades av John Hutchin 1792, The King´s Arms.
I reseskildringar från början av 1800-talet omnämns ofta kaffe. Det sägs att kaffe skulle vara ” hot, black and strong enough to walk by itself.”

TRADERS VIC´S COFFEE GROG
En matsked smör (!), en bit citronskal, en bit apelsinskal, 4 cl Puerto Rico rom och 3 matskedar grädde rörs ihop i en uppvärmd kopp som sedan fulls upp med mycket hett kaffe. Rör om innan drycken serveras.

Av Laila Durán & Anna Löfgren
Källor: Wikipedia, Kaffeboken, Lars Elgklou.

 

 

Kaffe serveras a la turk. Van Loos (1686-1738).

Meissen kaffekanna.

President Georg Wahington
med familj
.

Den sittande George Washington och bakom honom hustrun Martha Dandrige Curtis. I bildens mitt ses kaffekannan på bordet. Hushållsräkenskaper har bevisat att det dracks kaffe i det washingtonska hemmet. Det finns en anteckning från 1793 att man köpt kaffe av en Benjamin Dorsay i Philadelphia, däremot inte hur mycket.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com