Newsletter No. 2-09 (Feb. 2009)   Page 4 av 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Krasse, ett rekonstruerat kattun från Maribo. 
Text Martin Ciszuk. Foto Laila Durán.

I mars 2008 besökte vi Lolland-Falsters Stiftsmuseum, Maribo, i Danmark. Museet är ett friluftsmuseum med hus och gårdsbyggnader från 17- och 1800-talet som flyttats till platsen från den omkringliggande landsbygden. Husen är inredda med gamla föremål och rekonstruerade textiler. På sommaren är museet öppet för allmänheten och visas av guider i tidstypiska dräkter. I anslutning till museet finns också en museibutik. Kontakten och samarbetet med Durán Textiles inleddes redan 2007 med syftet att rekonstruera något tyg ur museets samlingar.

Lolland-Falsters Stiftsmuseum har en omfattande textilsamling. Inför vårt besök hade ett 20-tal textiler med kattuntryck tagits fram: doppåsar, doptröjor och några mindre plagg, alla från 1700- och början av 1800-talet. Under en hektisk dag dokumenterade vi tygerna, fotograferade, mätte mönsterrapporter, räknade varp- och inslagstrådar, och diskuterade med museipersonalen. Arbetet utfördes på kontoret utanför museets magasin. Vi öppnade låda efter låda med spännande textilier. De flesta kattuntygerna var foder i doppåsar av siden. Utrymmet var begränsat så det mesta arbetet utfördes med textilerna liggande i sina lådor. Varje föremål hade intressanta historier och en mängd fascinerande detaljer, men det fanns inte tid och utrymme för att undersöka alla aspekter. Vi koncentrerade oss på kattuntrycken som i stora drag liknade de som finns i svenska samlingar, men som också innehöll exempel på dansk produktion och några för oss tidigare okända mönstertyper.

Vi har nu valt att reproducera två kattuntryck ur Lolland-Falsters Stiftsmuseum samlingar, och kan nu presentera det första, som är ett småblommigt rokokomönster. Originalet är foder i en ärmlös liten vadderad doptröja av röd sidendamast med bandkanter. Den har knutits i sidan och ena axeln med rosetter av vita sidenband. Mönstret är blocktryckt på vit medelfin bomull i brunsvart, rött och brunviolett. Plagget är mycket litet, endast ca 25 cm högt, men skuret i ett stycke vilket gjorde det möjligt att rekonstruera mönsterrapporten. Enligt traditionen bars doptröjan 1761 av den senare stiftsprosten Jacob Sidenius i Øster Ulslev, vid dopet i Norre Vedby kyrka på Falster, Danmark. Tryckets tillverkningsort är okänd. Det liknar tyska, westfaliska tygtryck från 1700-talet som finns i Röhsska museets samlingar i Göteborg. Det är möjligt att trycket är utfört i Tyskland i mitten av 1700-talet, men även Danmark hade kattuntryckerier vid denna tid så det finns också en möjlighet att trycket är inhemskt. Det småskaliga mönstret ger intrycket av ett beklädnadstyg att användas som foder och i vardagliga plagg som koftor, stubbar och hemmaklänningar, men alla typer av kattuner verkar även ha använts till inredning som täcken, sängomhängen, överdrag och annat.

Det rekonstruerade tyget är screentryckt i originalfärgerna och har fått namnet Krasse. Vi vill tacka för det generösa mottagandet vid besöket i museisamlingarna i Maribo. Durán Textiles kan nu glädjas åt samarbetet med ytterligare ett skandinaviskt museum, och vi ser fram emot att se det nya tyget i museibutiken, de rekonstruerade miljöerna och dräkterna. Under året kommer vi dessutom att presentera ytterligare ett rekonstruerat kattun från samlingen i Maribo.

Den lilla doptröjan med kattunfoder bars enligt traditionen
vid ett dop 1761.

 

 

Durán Textiles screentryckta reproduktion av kattunet har fått namnet KRASSE.

Doptröjan är sydd av röd sidendamast och kantad med vita sidenband.

Martin Ciszuk från Durán Textiles fotograferar en doppåse i museets magasin tillsammans med personalen från Lolland-Falsters Stiftsmuseum.

Doptröjans foder är klippt i ett stycke vilket gjorde det möjligt att rekonstruera mönsterrapporten.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com