Newsletter No. 2-09 (Feb. 2009)   Page 3 av 4 / Sidan 3 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

VIOLA – vårens första lilla blomma. 
Text och foto: Laila Durán.

Vintern har varit förfärligt lång i år. Ett tag misströstade jag och trodde att Golfströmmen tagit en annan väg och vi var på väg in i en ny istid. Men så en dag bröt solen äntligen fram och som ett vårens tecken låg en inbjudan i brevlådan att komma till invigningen av en blomsterutställning på Drottningholm Slott. Violer skulle visas i den vackra Déjunersalongen och H M Drottning Silvia skulle förrätta öppningen.

Det var inte särskilt vårlikt invigningsdagen när redaktör Heidi Fossnes, för magasinet BUNAD i Norge, och jag trippade i vårens nya pumps mellan vattenpölarna på väg till Slottet men väl inne välkomnades vi av en överdådig syn av tusentals violer i alla färger. Rader av krukor med violer i regnbågens alla färger hade ställts upp längs de höga fönstren och historiska kläder från teatrets förråd hade plockats fram som rekvisita. Eftermiddagssolen tittade fram och utsikten över slottsparken gav en dramatisk siluett mot den röda himlen.

Sedan blev det tyst. Helt plötsligt vändes allas uppmärksamhet mot ingången och H M Drottning Silvia gjorde entré. Glatt leende och synligen förtjust over blomsterprakten gick hon runt bland blommorna och höll ett vackert tal om Violen, den tåliga skönheten. Ja som ni ser hade jag kamera med. Det är inte varje dag man får träffa Sveriges Drottning. Jag neg så djupt jag vågade och räckte fram min lilla gåva. Till min glädje var Drottningen intresserad av det jag berättade och ställde flera frågor. Det var främst detta att vi rekonstruerar tyger använda i gamla folkdräkter Drottningen intresserade sig för och hon gladde sig när jag berättade att slottsteaterns guider skulle i år ha nya historiska dräkter i just dessa.

Ja, så kom äntligen vårsolen och med den några plusgrader. Kataloger med blommor och frön ligger i brevlådan. Jag kan knappt vänta att få komma ut och gräva i jorden. Idag har jag tjuvstartat planteringen i fönsterbänken och köpt en hel låda av just – violer.

H M Drottning Silvia klipper sidenbandet och förklarar utställningen VIOLA öppnad. Drottningen höll ett vackert tal om den lilla tåliga skönheten.

Laila Durán i samtal med Drottning Silvia. Drottningen var intresserad av rekonstruktionen av våra tyger och ställde frågor om tygernas ursprung och användning. Här får hon ett prov på tyget KULLA från Dalarna i form av en Smålandsväska.

Redaktör Heidi Fossnes från Magasinet BUNAD hade rest hela vägen från Norge för att se utställningen.

 

 

 

 

Drottning Silvia tittar förtjust på de allra minsta Violerna. Utställningen visades i Déjunersalongen på Drottningholms Slottsteater.

Två små söta assistenter hjälpte Drottningen med sidenbanden under invigningen.

Redaktör Heidi Fossnes tittar på det gamla herbariet och dräkterna från teaterns kostymförråd.

Drottningen med ansvarig för utställningen, blomstermästaren
Gunnar Kaj.

Landskapsingeniör Paulina Landin och trädgårdsmästare Katarina Nordlander hade skapat de vackra installationerna.

Laila Durán fick möjlighet att tala med Drottningen och berätta om de nya kläderna i rekonstruerade tyger från Durán Textiles som guiderna på Drottningholm Slottsteater kommer att bära under kommande säsong.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com