Newsletter No. 2-11 (Sept 2011)   Page 2 of 4 / Sidan 2 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2011: [1] [2]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Gustav, ett gyllene mönster från 1600-talet. 
Text Martin Ciszuk.

Våren 2010 gjorde Durán Textiles produkter till Livrustkammarens butik utifrån föremål i Kungliga Livrustkammarens samlingar.

Mönstret GUSTAV kommer från en broderad resdräkt som burits av Gustav II Adolf, den svenske kung som regerade 1615-1632, och vars framgångar i det trettioåriga kriget gjorde Sverige till en stormakt. Dräkten består av en tröja (en snäv jacka med långa ärmar och många små skört) i violett sidensatin, samt vida puffbyxor och en kasack (ett ytterplagg med snedknäppning, hängärmar och skört) i violett kläde. Dräkten kallas i de äldre inventarierna för en ”fiolenbrun klädning”. Ursprungligen hörde enligt inventarieförteckningen flera plagg till dräkten: en kappa av violett kläde med sammetsfoder, strumpor av kläde, bindike-remmar i silvertråd (för att snöra samman tröja och byxor) och en broderad fältherrebindel (ett långt stycke siden som bars över axeln, knutet vid höften). Av bevarade räkningar framgår att broderiet beställdes från guldsmeden Sebastian Lelij i Hamburg. Det var vanligt att guldsmederna, som levererade materialet till metalltråd och paljetter, även hade broderiateljéer. Plaggen broderades innan de syddes ihop, förmodligen skickades mått eller mönster av tyg eller papper till Tyskland tillsammans med beställningen. Dräkten provades och syddes nämligen i Stockholm, enligt hovets räkenskaper av kungens livskräddare Baltzar Dinet. Resdräkten beställdes för att bäras av den 25-årige kungen då han reste till Kalmar i september 1620, för att ta emot sin blivande brud Maria Eleonora. Leveransen av broderiet blev dock försenad, och den eleganta resdräkten kom förmodligen istället att användas vid prinsessans högtidliga mottagande i Stockholm den 25 november, då kungen red ut för att möta sin blivande drottning på bröllopsdagens morgon.

Byxorna och kasacken är sydda av ett fint violett kläde och är broderade med spunnen guldtråd, guldsnoddar och kantiljer (små rör av krusad metalltråd) och paljetter, allt nersytt med gult silke. Alla sömmar och kanter är dessutom dekorerade med en smal guldgalon. Mönstret utgörs av fantasifulla bladrankor och blommor. Blommorna utgjorde ett invecklat symbolspråk under 1600-talet och dräktens broderier är säkert formgivna för att anspela på det stundande kungliga bröllopet: rosor för kärlek, liljor för himmelsk välsignelse, nejlikor för trolovning och äktenskap och ekollon för liv och virilitet. På kasacken är de broderade blommorna avpassade för att följa plaggets skärning. På byxorna är de däremot jämt spridda över de stora ytorna och omgivna av strödda paljetter.

Det är detta rapporterade mönster som reproducerats av Durán Textiles. De broderade blommorna har noggrant tecknats av efter fotografier och uppmätningar och mönstret är återgett i sin originalskala. Mönstret har handtryckts med guld på violett och röd bomull och av detta har tillverkats souvenirer till Livrustkammarens museibutik: bärkassar, pennfodral, små sminkväskor och påsar med dragsko som kan användas som skopåsar eller som en elegant presentförpackning till en vinflaska. Alla produkter har en etikett som berättar om mönstrets ursprung. Dessutom har mönstret tryckts som metervara med guld på vinrött och mörkblått siden. Produkterna finns att köpa i Livrustkammarens museibutik, metervara i siden finns på Durán Textiles hemsida.

Både de broderade och tryckta tygerna finns att köpa med mörkblå och vinröd botten. De handbroderade tygerna finns endast i en begränsad upplaga och kostar 3 200.- SEK pr meter. Sidenet med guldtryck kostar 590.- SEK pr meter. Sidenet finns även som enfärgat utan tryck eller broderi, pris: 280.- SEK pr meter. Bredden på tygerna är 145 cm.

De indiska hantverkare, som tillverkar Durán Textiles reproduktioner, upplevde detta mönster som indiskt. Det är inte så konstigt, eftersom sjövägen till Indien upptäckts under slutet av 1500-talet och orientaliska textiler och mönster, sk. moresker, blev moderna och inspirerade europeisk formgivning under 1500- och 1600-talet. Våra indiska producenter påpekade likheten med indiskt broderi och erbjöd sig att göra ett handbroderat prov som motsvarade originalet. Vi skickade ner detaljbilder på broderierna och dessa sändes till broderiverkstaden tillsammans med den renritade mönsterrapporten. Provbitana som kom tillbaka var fascinerande och praktfulla! Guldbroderiet är utfört på siden med samma typ av metalltrådar och broderiteknik som originalet: spunnen guldtråd, guldsnoddar, kantiljer och små paljetter. Motiven blir tredimensionella, de olika metalltrådarna reflekterar ljuset i olika nyanser och tyget får ett mäktigt tungt fall av metalbroderierna. Vi har nu tagit hem en begränsad upplaga av det broderade tyget. Handbroderat i guld på mörkrött och mörkblått siden.

De indiska brodörerna (majoriteten av arbetarna är män) arbetar på samma sätt som de stora ateljéerna i Europa under 1600-talet. Tyget spänns i stora ramar så att flera personer kan arbeta samtidigt, sittande på golvet på båda sidor om ramen. Motiven överförs till tyget genom perforerade mallar där motivets linjer stuckits upp med en nål. Genom att stryka krita eller färg genom hålen i mallen framträder motivet med prickade linjer på tyget. Metalltrådarna fästs med olika typer av läggsöm, man syr fast dem mot bottentyget med en gul tråd, eftersom de inte kan träs på en nål och dras genom tyget. Paljetterna fästs på samma sätt. Baksidan av tyget blir därmed fylld med långa stygn av den gula tråden.

Vi planerar att visa tyget uppsytt som en klänning med förebild från ett svenskt porträtt från 1620-talet. Durán Textiles hoppas att detta praktfulla tyg kan locka någon av våra kunder till att skapa en överdådig historisk kostym eller till att använda tyget i ett spännande modernt sammanhang.

Källor:
Cecilia Aneer: Skrädderi för kungligt bruk, tillverkning av kläder vid det svenska hovet ca 1600-1635. Uppsala 2009
Lena Rangström: Modelejon, manligt mode 1600-tal 1500-tal 1700-tal. Stockholm 2003
Lena Rangström: En brud för kung och fosterland. Stockholm 2010

 

 

Original.

Reproduktion.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com