Newsletter No. 1-10 (Jan. 2010)   Page 4 av 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Miljöhänsyn och produktion av Durán Textiles tyger i Indien. 

Klimat och miljöfrågor är idag viktigare och aktuellare än någonsin. Textilbranschen har i många år haft dåligt miljörykte och vi är därför måna om att alla våra leverantörer följer de miljökrav som ställs av internationella certifieringar. Bomullsproduktionen är en av Indiens största exportindustrier och som småskalig inköpare söker vi aktivt leverantörer som uppfyller våra krav på miljöhänsyn. I Indien finns idag, liksom i resten av världen, en ökad medvetenhet om betydelsen av hållbar utveckling och hushållning med naturresurser. Utvecklingen har påskyndats av den stora textilexporten till västländer där miljöcertifiering efterfrågas av konsumeter. Durán Textiles har sedan fyra år tillbaka egen personal på plats i Bangalore som följer och kontrollerar produktionens alla steg, från formgivning till färdig produkt.

Vår affärsidé med rekonstruktion av historiska tyger har från början varit att använda samma hundraprocentiga naturmaterial som i originaltextilerna. Vi har valt att använda produktionsmetoder och tekniker som ligger så nära de gamla tygerna som möjligt i en modern produktion.

De färger som används vid tryckning och infärgning av våra bomullstyger är alla syrafria och färgerna fixeras med värme. Både block och screentryckerierna har egna reningsverk. Vattnet som använts för att skölja tygerna renas där, innan det återanvänds i produktionen. De tekniker som används vid tryck och handmålning kräver hantverkare med lång utbildning och stor yrkesskicklighet. Till de av våra kunder som ställt frågor om barnarbete i produktionen kan vi försäkra att något sådant inte är möjligt i dessa komplicerade processer. Vi har själva besökt alla verkstäder där våra tyger tillverkas och träffat hantverkarna som vi har daglig kontakt med. Hantverkarna har avtalsenliga löner och socialförsäkringar.

Några av tygerna i vår kollektion har handmålade detaljer.

Spån av olivtvål används för att tvätta ur överskottsfärg.

Sidentygerna i vår historiska kollektion vävs på högteknologiska vävmaskiner från Schweiz. I samma fabrik färgar och bereder man dessutom silket. Inga giftiga kemikalier används vid färgningen, färgerna är syrafria och ingen appretyr eller metallförtyngning används för att efterbehandla tygerna. Vid infärgningen av silket tvättas överskottsfärgen ur med olivtvål och vattnet renas i fabrikens egna reningsverk. Det renade vattnet används sedan för bevattning av en trädgård vid fabriksanläggningen, där de hinduiska arbetarna har ett eget litet tempel.

Det renade vattnet från produktionen används till att bevattna trädgården runt fabriken. Fruktträd, blommor och ett litet tempel gör arbetarnas raster angenäma.

Under 2010 presenterar vi vår första produkt i 100% bambu: en kökshandduk med det populära tryckta mönstret Kulla. Bambu är ett nyutvecklat material som har goda absorptionsegenskaper, är otroligt mjukt och produceras miljövänligt utan besprutning.

Väveriet är modernt med högteknologiska vävmaskiner från Schweiz.
Hela anläggningen är miljöcertifierad.

 

 

Vid en av fabrikerna används det renade vattnet från produktionen till att bevattna trädgården där arbetarna har ett litet tempel.

Laila Durán och Martin Ciszuk med vänner i Bangalore. Vi har besökt samtliga fabriker och verkstäder vi har samarbete med.

Det krävs lång erfarenhet och skickligt hantverk för att återskapa de gamla textilierna.

Blocktryck av halsklädet ”Kattfot”.

Screentryck av kattunet ”Rosita”.

Martin Ciszuk arbetar med programmering av dammasten Flora.

Spinneriet ligger i samma byggnad som väveriet.

Infärgning av sidenet. Det använda vattnet tappas ut i fabrikens egna reningsverk.

Sidenet torkas med värmefläktar.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com