Newsletter No. 1-09 (Feb. 2009)   Page 4 av 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Batikfärgning i Madras. 
Text Martin Ciszuk.

Reservage är ett sätt att mönstra tyg genom att innan färgningen belägga vissa ytor med ett material som gör att färgen inte tränger in i dessa. Metoden är känd i olika varianter genom hela historien och från hela världen. Den romerske naturhistorikern Plinius beskriver med förundran tyger som doppas i ett färgbad och kommer upp mönstrade. Fragment av reservagemönstrade tyger i ull och lin från romersk tid har hittats i Egypten. I Europa användes tekniken under 17- och 1800- talet bland annat vid s.k. blåtryck där linne och bomullstyger färgades blå med reserverade vita mönster. Även vissa kattuntryck utfördes som reservage jfr. originalen till Mynta och Pumpa i Durán Textiles kollektion. I Indien och Sydostasien används ofta vax som reservagemedel för att göra bomullstyger med fantasifulla mönster. Ofta kallas de batik – ett ord som ursprungligen kommer från Java och betyder målad. Tekniken har här utvecklats till fulländning och de vackra bomullstygerna har varit populära som beklädnadstyger.

I april 2007 besökte vi en verkstad för Batikfärgning i utkanten av Chennai (Madras) på Indiens östkust. Det var ett litet familjeföretag där arbetet utfördes på husets gård. Här tillverkades en typ av vaxbatik med flamfärgning - en utveckling av den traditionella tekniken som producerats här sedan 1960-talet.

Man arbetade under ett enkelt soltak av palmblad i 35-gradig fuktig värme. Vaxet värmdes över öppen eld. Några mönster ritades direkt på tyget med vax på fri hand med tyget uppspänt på träramar. Två olika redskap användes, ett med spets för att rita linjer och ett med runt huvud för att fylla ytor. Penslarna var tillverkade av bomullstyg, bomullsgarn och fyllda med människohår, ett material som sög upp lagom när de doppades i det smälta vaxet. Genom att snurra penseln åstadkoms vackra stänkeffekter.

Andra mönster tillverkades som blocktryck med tryckstockar av trä eller av järnstift inslagna i träblock. Tryckbordet var en bädd av sand som blev ett mjukt underlag för tryckstockarna och sög upp överflödigt vax.

Batikfärgningen utfördes i flera moment, varierande beroende på det önskade mönstrets utseende. Skulle mönstret ha vita detaljer började man med att rita eller trycka mönstret med vax på det vita ofärgade tyget – blommornas stjälkar och bakgrundens stänkmönster. Sedan droppades färg över hela det tillskrynklade tyget som lagts ut på gårdens betonggolv. Därefter målades eller trycktes de ytor med vax som skulle ha denna färg. Efter detta moment kunde man skölja ur den första färgen med kallt vatten, eftersom den inte fixerats vid tyget – den stannade bara kvar där vaxet band den t.ex. i blommornas blad och kronblad. Det som skulle bli tygets bottenfärg färgades sist, antingen med en enhetlig färg eller flammigt genom att droppa flera färger på tyget som förut. Färgerna fixerades vid tyget genom en tvätt i vatten med tillsats av kemikalier. Till slut tvättades vaxet ur tygerna i en stor tvättmaskin som ingick i verkstaden och tygerna hängdes upp på tork på linor som spänts över den inhägnade gården.

Hantverksskickligheten är imponerande, med enkla redskap utförs en mycket komplicerad teknik och invecklad färgprocess. Resultatet blir tyger i underbara färgskimrande mönster med de karaktäristiska krackelerade mönster som vaxbatiken ger.

Den runda penseln används för att fylla större ytor. Här vaxas tyget för andra gången. Blombladen kommer att behålla den flammiga färgen när resten av tyget färgas in med en bakgrundsfärg.

Tryckstockar för att trycka med vax, gjorda av trä med inslagna järnstift.

Underlaget på tryckbordet av sand jämnas till innan tyget läggs ut för blocktryckning med vax.

En kollektion batikfärgade bomullstyger i starka färger och fantasifulla mönster.

 

 

 

Chefen för tyglagret i Chennai (Madras). Företaget driver ett förlagssystem där handgjorda tyger produceras av lokala hantverkare för export.

Tyget spänns ut på ramar och beläggs med vax. Arbetet sker på gården till familjens hus, under skuggan av ett tak av palmblad.

Vaxet smälts över öppen eld. Penslarna är gjorda av bomullsgarn och –tyg och stoppade med människohår.

Mönstren tecknas med vaxet på fri hand direkt på bomullstyget.

Genom att snurra penseln doppad i flytande vax, skapas runda stänkeffekter.

Tyget läggs ut skrynkligt och flera färger droppas på det för att få en skiftande flammig effekt.

En tryckstock där mönstret gjorts av järnstift doppas i varmt flytande vax som trycks på tyget.

Batikfärgaren trycker här på fri hand med en tryckstock av trä.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com