Newsletter No. 1-11 (April 2011)   Page 2 of 3 / Sidan 2 av 3. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2011: [1]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

En burgundisk klänning. 
Text: Martin Ciszuk, Foto: Laila Durán.

Hertigdömet Burgund i nordöstra Frankrike blev under första hälften av 1400-talet genom handel och politisk strategi otroligt rikt och inflytelserikt. En av de stora inkomsterna bestod i att hertigdömet kontrollerade produktionen av kläde som var en av de största produkterna för handel mellan de Europeiska städerna. Kläde är ett ylletyg som ruggats, valkats, skurits och pressats så att det blivit tätt, starkt glansigt och vattenavstötande. Produktionen var organiserad som förlagsarbete där en handelsman lämnade ut råvaror till hantverkarna och fick tillbaka produkter som sedan lämnades vidare till nästa produktionssteg i flera omgångar innan det såldes. Från ullberedning, till spinning, vävning, färgning och valkning och överskärning. Produktionen var helt hantverksmässig, men skalan var industriell och kapitalkrävande. Ullen kom från Italien och vävdes och bereddes i Belgien och Nederländerna och Burgund kunde utnyttja sitt geografiska läge och de politiska konjunkturerna. Det burgundiska hovet tävlade med kungar och kejsare om makt och inflytande och ledde även utvecklingen av kultur och mode i norra Europa. Den stora rikedomen manifesterades i ett överdådigt dräktskick med italienska sidentyger och dyrbara kläden. Vissa detaljer i dräkten fick extrema proportioner vilka blev tacksamma mål för överflödsförordningar, religiösa moralpredikningar och satir.

Durán Textiles tryckta siden Margareta har sin förebild i ett italienskt guldtyg från början av 1400-talet (se Durán Textiles Newsletter 3-10, May 2010). Liknande tyger användes i de burgundiska dräkterna, och när mönstret nu tryckts i en ny färgställning i silver sydde vi upp det som en burgundisk klänning. Inga fullständiga klänningar från denna tid och plats är bevarade, men genom avbildningar, skriftliga källor och jämförelser med andra bevarade plagg kan vi rekonstruera plaggens konstruktion och tillskärning.

Närmast kroppen bärs en lång särk av linne. Över denna är en klänning, på franska cotte, av violett siden. Den är åtsittande i livet, har långa smala ärmar, hög halsringning och stängs i ryggen med en snörning. Liv och kjol är skurna i ett stycke och kjolen får vidd av flera insatta kilar, mitt fram, mitt bak och i sidorna. Klänningen syns endast vid halsen mitt fram, nere vid handleden och när man lyfter överklänningens kjol. Utanpå klänningen bärs en överklänning av en mycket vid modell som kallades ”houpelande”. Den är sydd av det tryckta sidenet som dubblerats med bomull för att ge samma intryck som det tunga metallinvävda originaltyget. Modellen är konstruerad av fyra stora våder som ställts ut mitt fram, mitt bak och i sidorna. Vidden hålls samman vid livet genom att tyget lagts i stora veck som sytts fast vid ett åtsittande foder i kraftigt linne. Överklänningen stängs med hakar mitt fram, vilket döljs under det breda dekorerade bältet. Ärmarna är vida och liksom kragen kantade med päls, i detta fall imitation av loskinn. Dyrbara pälsverk användes för värmens skull, men var också en statussymbol. I detta fall är plagget endast kantat med päls, men det förekom också att hela plaggen fodrades, vilket krävde enorma mängder pälsverk. Houpelanden är överlång fram så att bärarinnan måste lyfta kjolarna när hon går. Detta gör att det tunga tyget faller i stora dekorativa veck och den violetta klänningen skymtar vid fållen. Bakstyckena är utdragna i ett långt släp.

 

 

Huvudbonaden har fått en extrem utformning, som i kombination med släpet accentuerar dräktens eleganta långsträckta gotiska linjer. Ursprunget till den märkliga kreationen är samma frisyr som visas på bilderna av drottning Margareta (i Durán Textiles Newsletter 3-10, May 2010). Håret samlades i flätade bullar vid sidorna av huvudet, en valk av löshår lades kring hjässan och en slöja täckte håret. I den burgundiska varianten av denna frisyr formades håret på sidorna till höga horn, klädda med dekorerade hårnät, hårvalken fick en elegant svängd form, och slöjan täckte endast toppen av frisyren och föll ner på ryggen. De höga hornen formades först av löshår på ståltrådställningar, men när frisyren gjordes allt större ersattes håret med en styv dekorerad stomme som bar upp valk och slöja. Valken, som från början varit löshår lindat med band, utfördes senare i dyrbart tyg stoppad med ull eller tagel och dekorerad med pärlor och ädelstenar.

Dräkten kompletteras med ett brett dekorerat bälte, ett stort halssmycke och ring med ädelstenar, örhängen bars inte i Västeuropa under medeltiden.

 

 

Den stora mängden dyrbara material i dräkten var ett uttryck för ekonomiska tillgångar. Till överklänningen har nära 10 meter av sidentyget använts. Det rekonstruerade tyget har en bredd på 140 cm, men på 1400-talet var de mönstrade sidentygerna bara hälften så breda, varvid en materialåtgång på 20 meter metallinvävt tyg inte är osannolik. Tillsammans med siden, pälsverk och ädelstenar motsvarade det en förmögenhet. Att röra sig elegant i dräkten, att med god hållning samtidigt lyfta kjolen fram, ha kontroll på släpet bak och inte trassla in sig i slöjor och huvudbonad, krävde övning och utbildning och var en manifestation av bärarinnans höga sociala status. Den burgundiska klänningen ger en bild av en av senmedeltidens höjdpunkter där mode och exklusiva material var betydelsebärande kulturella uttryck.

 

 

 

Burgundisk klänning sydd i silverfärgad färgställning av det tryckta sidenet MARGARETA.

Den vida överklänningen är utdragen bak i ett långt släp.

Överklänningens kjol måste lyftas av bärarinnan då hon går.

Överklänningen innehåller tio meter sidentyg.

Under överklänningen skymtar den violetta sidenklänningen.

Huvudbonaden består av en hård stomme som bär upp en dekorerad, stoppad valk och slöja.

Detalj av gobeläng från 1400-talet med burgundiska dräkter.

Målning från 1400-talet från det Burgundiska hovet.

 

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com