Newsletter No. 1-10 (Jan. 2010)   Page 2 av 4 / Sidan 4 av 4. [back to page 1]
Arcive/Arkiv 2007: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]
Arcive/Arkiv 2008: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
Arcive/Arkiv 2009: [1] [2] [3] [4] [5] [6]
Arcive/Arkiv 2010: [1]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Reproducerade svenska sidensjaletter. 
Text Martin Ciszuk, foto Laila Durán.

Halskläden och huvuddukar var en viktig del i kvinnodräkten från slutet av 1700-talet och 1800-talet. Sidensjaletten blev en av de första massproducerade lyxartiklarna. Den var ett köpeplagg som de flesta kvinnor på landsbygden hade råd att skaffa sig. Förändringarna i samhället gjorde att landsbygdens befolkning hade pengar att handla för och även pigor och drängar kunde köpa sjaletter. De var ofta friargåvor och såldes på marknader, av kringvandrande gårdfarihandlare och västgötaknallar. Sidendukar användes som halskläden och huvuddukar men också som kravatter, psalmbokskläden och andra detaljer i den folkliga högtidsdräkten.

Den nya jacquardvävningstekniken, där mönstret utförs med hjälp av hålkort, gjorde 1804 det möjligt att enkelt producera textilier med rika mönster. Tekniken introducerades i Sverige av Knut August Almgren vid hans nystartade sidenväveri 1833. De mönstrade sidensjaletterna blev den största produkten vid de svenska sidenväverierna. År 1850 vävdes över 200000 sjaletter i Stockholm. Alla svenska sidensjaletter stämplades vid Stockholms hallrätt fram till 1846. Detta gjordes för att kontrollera produktionen och kunna skilja svensktillverkade sjaletter från importerade eller insmugglade, men var också en kvalitetskontroll. När hallrätten slutade stämpla sjaletterna fortsatte de två största tillverkarna, KA Almgrens och Casparson & Schmidts sidenväveri, att stämpla sina sjaletter som en garanti för hög svensktillverkad kvalitet.

De färggranna sjaletterna är bevarade i folkliga dräkter i hela Skandinavien. I den borgerliga modedräkten föredrogs mörkare färger och under senare delen av 1800-talet användes svarta dukar som kyrksjaletter. I arkivet från KA Almgrens Sidenväveri kallas de rutiga färggranna sjaletterna för daladukar, eftersom de såldes mest i detta landskap där det folkliga dräktskicket levde kvar längst.

De nyvävda sjaletterna stämplas, både för att följa den gamla traditionen och för att de inte skall förväxlas med de gamla dukarna. I cirkeln står Duran Textiles AB och inuti 10A10. 10 står för år 2010, A-et för Almgrens och 10 är nummret på mönstret. Nästa sjal kommer att få nummer 10A11 o s v.

Durán Textiles har nu inlett ett samarbete med Stiftelsen KA Almgrens Sidenväveri och Museum www.kasiden.se som har en stor samling sidensjaletter, tygprover och mönsterteckningar bevarat från sin produktion från 1833 till 1941 då den sista sidensjaletten vävdes i Sverige.

Vår första reproducerade sidensjalett är 68x68 cm i 100% silke med kort frans av varp och inslag. Originalet kommer från en privat samling. Det är en s.k. daladuk som använts till en folkdräkt i dalarna. Sjaletten har invävt mönster på rutig botten med lila dominans. Den har inte någon stämpel bevarad, men är sannolikt vävd i Stockholm under första hälften av 1800-talet, kanske hos KA Almgren Sidenväveri, som var en av de största tillverkarna av sidensjaletter.

Samma mönster kommer också att vävas på svart varp med färgat inslag av cerise, rosa, limegrönt, mossgrönt och orange. Vi planerar att göra flera sjaletter i olika storlekar, mönster och färger med förebilder från KA Almgrens Sidenväveri . De nyvävda sjaletterna stämplas, både för att följa den gamla traditionen och för att de inte skall förväxlas med de gamla dukarna. Vi har lyckats ta fram en sidenkvalitet som fullkomligt motsvarar originalet i mjukhet och känsla.

Mönstret "Vinblad" var en av Almgrens storsäljare i början av 1900-talet. I februari kommer sjalen att produceras i sex färgerkombinationer.

 

 

Den första sjalen blir en Dala-duk med lila dominans. Mönstret kommer även med röd dominans.

Vi har lyckats ta fram en sidenkvalitet som fullkomligt motsvarar originalet i mjukhet och känsla.

Sidensjalen som vi kallar 10A10, kommer i sju olika färgkombinationer.

Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com