Om du inte kan läsa detta, klicka här. I you can not read this, click here.

Newsletter No. 1-07 (Jan. 2007)   Page 2 av 5 / Sidan 2 av 5. [back to page 1] Arcive/Arkiv: [1]

Editors/Redaktion

This newsletter is written in order to spread experiences within the topic of historic textiles and reconstructions. Our ambition is to amuse you and stimulate interest in the 18th Century. Durán Textiles, who is mainly working with museum collections and Royal Castles, was founded in 2002 by CEO and production manager Laila Durán, with co-worker artist Torkel Henriksson who is doing the artworks and preparing the designs for production. Our production is done mostly in India supervised by Duran Textiles inspectors. 
- The articles are mainly written by Laila Durán but we also have help from colleagues and specialists from several museums and universities.  In the future this newsletter will be distributed four times a year and is free of charge. We hope you will enjoy our stories and offers and help us to spread the letter to friends and colleagues. Contact: www.durantextiles.com

Detta nyhetsbrev skrivs för att sprida erfarenheter inom ämnet rekonstruktioner av historiska textiler och 1700-talet. Ambitionen är att roa och stimulera intresset. Durán Textiles har varit verksamt sedan 2002 och arbetar med projekt för Kungliga Slott och museisamlingar i hela Skandinavien. Laila Durán är VD och projektledare, Torkel Henriksson arbetar med originalen och alla förlagor för tryck och väv. På plats i Indien, där de flesta av tygerna produceras, finns Durán Textiles egna inspektörer.
- Artiklarna skrivs huvudsakligen av Laila Durán men vi får även hjälp av kollegor och specialister från olika muséer och universitet.  Nyhetsbrevet kommer i fortsättningen att komma ut fyra gånger per år och är helt kostnadsfritt. Vi hoppas ni ska uppskatta våra artiklar och erbjudanden och även sprida informationen vidare till Era vänner. Kontakt: www.durantextiles.com


 

 

Koftan från Visby

Många svenska textilsamlingar innehåller textiler från 1700-talet. Durán Textiles AB samarbetar med flera museer och reproducerar tyger ur deras samlingar. När tillfälle ges dokumenterar vi även de plagg som tygerna är användna till. Detta kan ge fördjupade kunskaper om tygernas funktion, ursprung och datering. Originalet till det populära trycket Anemon kommer från en 1700-talskofta som finns i Länsmuseet på Gotlands samlingar i Visby. Den har inventarienummer 28. Det låga numret tyder på att koftan kommit till samlingarna snart efter 1875, då man började insamlingen av föremål. Ingenting finns noterat i museets katalog om plaggets historia och hur och varifrån det kommit till museet. Koftan kommer säkert från Gotland, och det är sannolikt att den donerats av någon av de förmögna familjer i Visby som nämns som donatorer av andra plagg. Kattuntryckets mönster som närmast kan beskrivas som senbarockt, och koftans skärning med stor vidd i sidorna daterar den till 1750-60 tal. Flera andra koftor med liknande skärning i Visby fornsals samlingar är gjorda i sidentyger från denna period. Senare svenska koftor 1770- 1800, verkar ofta vara lite kortare och vara mer formade.
Kofta är det ord som används på 1700-talet om kvinnoplagg som vi på modern svenska skulle kalla jacka. I svenska skriftliga källor används även namnet cassequin/kassekäng för denna typ av lössittande jacka.

Material:
Koftan: Blocktryckt bomullstyg ”kattun”, medelfint, ca 15x18 ojämnt spunna trådar/cm, vådbredd: 105 cm.
Trycket innehåller fyra färger: rött, gult, svart och grått på vit botten. Antagligen har man utnyttjat en avancerad tryck- och färgteknik där man trycker med både reservage-pasta, betmedel (som ger olika färger i samma färgbad beroende på kemikalierna) för de olika färgerna.
Bomull importerades, spanns och vävdes i Sverige. Flera kattuntryckerier var verksamma i Sverige. Bl.a. Tobias Lang i Visby, vars tryckstockar och material finns bevarat i Fornsalens samlingar. Detta tyg var knappast tryckt hos Tobias Lang, eftersom han använde enklare mönster och tekniker och var verksam 1784-1836 då mönster var omodernt.
Ett provtryck på papper med ett liknande mönster fast mer rokoko finns i hans samlingar, men det är tveksamt om han producerat något tyg med det mönstret (Durán Textiles AB har även rekonstruerat detta mönster med namnet Rose).
Foder: Medelfint, blekt, glättat linne med en vådbredd på 47 cm.
I ärmarna är fodret skarvat med grovt linne och ett grovt randigt ylletyg i kypert. 

Tillskärning:
Skärningen är mycket enkel, utan axelsöm, och med ärm och liv i samma stycke. Koftans längd är 65 cm. Utbredd, med ärmuppslagen utvikta, är koftan 131 cm bred, vid midjan 42 cm.
Sidorna är utställda för att bäras med en kjol med mycket vidd över höfterna. Vidden nertill motsvarar vådbredden på tyget.
I sidsömmarna finns 13 cm långa ficköppningar genom vilka bärarinnan kunde nå kjolfickor som fästes med band runt midjan under eller mellan kjolarna.
Ärmarna är 28 cm vida och skarvade med raka bitar. De avslutas med ca. 6,5 cm breda uppslag. Ärmens tyg är invikt och räcker en bit in i ärmen så att fodret inte syns på uppslagen.
Kragen är 4,3 cm hög och 67,5 cm lång, med sina snibbar är den en detalj som skiljer koftan från de andra koftor av siden som finns i Fornsalens samlingar.

Sömnad:
Kattunet är hopsytt i sidsöm och ärmar med efterstygn i grov lintråd. Skarvarna med stadkanter är ihopkastade. Kattunet har vikts in i ärmen för ärmuppslaget.
Fodret är hopkastat i skarvarna och isytt i framkant fåll och ficköppningar med små förstygn. Inne i ärmen är fodret vikt och stofferat mot kattunet. I sidsömmen är fodret ihopsytt från insidan. Kragen är fastsydd med efterstyng mot kattunet och fodret från rätsidan, sedan är den vikt och stofferad mot linnefodret.
Två par gröna sidenband är fastsydda med grönt silke i framkanten under kragen och 9 cm nedanför.

Kattunkoftan var förmodligen en borgarfrus bättre vardagsplagg och har burits över särk och livstycke tillsammans med en kjol, underkjolar och eventuellt posher (höftkuddar med styvnad av rotting eller liknande). Kjolar är sällan bevarade från 1700-talet, eftersom de innehöll mycket material som kunde återanvändas.
Kanske var kjolen ursprungligen i samma material som koftan, att jämföras med bevarade sidenkjolar med tillhörande koftor i Nordiska museets, kulturen i Lunds samlingar och Finland, eller så bars koftan med en kjol i annat material: ull eller kviltat silke på vintern, enfärgat, randigt eller tryckt bomull eller linne på sommaren.
Dräkten kompletterades med förkläde, halskläde och mössa.
Durán Textiles AB har rekonstruerat kattuntrycket och gett det namnet
Anemon. En kofta och kjol och syddes upp och visar dräkten som den kan ha burits vid mitten av 1700-talet.

Martin Ciszuk
Källor:
Garderob Årsbok 2003
http://www.lansmuseetgotland.se

 

 

Originalet till 1700-talskoftan som
finns i Länsmuseet på Gotlands samlingar i Visby.

Klicka på bilden för större bild.

 

Rekonstruktion av 1700-talskoftan
i kattunen Anemon, tillverkad av
Durán Textiles AB.

Se webbsidan:

[bildgalleriet] [kattunen Anemon]

 

Tillskärning.
Klicka på bilden för mer detaljer.

 


Tillbaka till Nyhetsbrevets första sida
» Klicka här

Tell a Friend about this
Newsletter!
Tipsa en vän om detta
nyhetsbrev!

Tell a friend how to find this Newsletter, mailform:
» click here
Tipsa en vän om detta Nyhetsbrev via formulär:
» klicka här


If you dont want any more editions of this Newsletter,
» click here
Om Du inte vill ha flera utgåvor av nyhetsbrevet,
» klicka här

Webb: www.durantextiles.com